Европа губи по 9 млн. метрични тона плодородни почви на година Избрана

Според оценката на Европейската комисия, Европа губи всяка година по 9 милиона метрични тона почва на година. Това е еквивалентно на 275 футболни игрища всеки ден. Възстановяването на 1 куб. см. от горния слой почва може да отнеме столетия.
 
Неправилното или прекомерното използване на почвата води до нейното уплътняване, предизвиква ерозия и подлага на смъртоносен стрес жизненоважната подземна екосистема от бактерии, гъби, дъждовни червеи и нематоди.
 
Само в Италия последствията от почвената ерозия струват на фермерите 619 млн. евро за година. Според учените, само добивите от грозде, в областта Просеко в североизточната част на Италия, са причина за 400 000 метрични тона почвена ерозия всяка година.
 
Учените са създали един интересн и много перспективен метод за възстановяването на земеделските земи, който може да постави началото на нов бизнес за фермерите в бъдеще. Методът се нарича "проектиране на почви". Идеята е да се отделят участъци, където се отглеждат само правилните видове култури, докато почвената микробиома не се активизира. След това тази почва може да се изкопава и да се насипва на други проблемни участъци. Методът вече е тестван в няколко ферми и е дал много положителни резултати.
Прочетена 1882 пъти Последно променена в Понеделник, 08 Април 2019 14:37
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта