При използване на пестициди в Германия, плащаш дан на природата?

Германските фермери смятат, че е незаконно да изискват от тях да вземат земя под биоразнообразие за правото да използват пестициди.
В Германия Федералната агенция по околна среда (UBA) иска да принуди земеделските производители, когато използват определени продукти за растителна защита, да извадят от експлоатация 10% от земята си за дейности по опазване на биологичното разнообразие.
Германската асоциация на земеделските производители (DBV) критикува това искане и счита претенциите технически и правно несъстоятелни.
Президентът на DBV Йоахим Рюквид заявява: „Искането на Федералната агенция по околна среда от 2020 г. да спре при използването на пестициди 10% от работната земя за опазване на биологичното разнообразие, няма правно основание в Германия и ЕС.“
Мерките по опазване на природата и насърчаването на биологичното разнообразие следва да бъдат предвидени като част от общата селскостопанска политика. Примери за това са многобройните агроекологични програми и озеленяване.

Опитът за отчуждаване на земеделска земя под претекст за използване на пестициди е юридически и технически повече от съмнителен и по-специално не е обхванат от фитосанитарното законодателство. Изискванията за компенсиращи зони просто не са включени в разрешителното за употреба на продукти за растителна защита. Следователно тези изисквания нямат жизнеспособна правна рамка, смятат от DBV.

Петър Кръстев

Прочетена 2915 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта