Успешното зеленчукопроизводство иска модернизация

Милена и Петър Петрови зарязали апартамента в Ловеч и се захванали да отглеждат зеленчуци на двайсетина километра от града – в село Владиня. Градината е 5 дка. Семейството отглежда оранжерийни краставици и салати, картофи, домати, пипер, фасул, тиквички, патладжан. Петър е закърмен от дете с любов към земята, още си спомня как баба му го водела на полето.

„Растението го трепериш като малко дете. Първо го гледаш нищо и никаква семчица, след това го посаждаш, чакаш го да поникне и после започват проблемите“, смее се стопанинът от Ловешко. „Работим само с български семена. Разсадите сами ги отглеждаме и това е един от най-важните моменти в зеленчукпороизводството. Без качествен разсад не чакай добри добиви“, допълва Милена.

Петър не проумява каква им е сметката на т. нар. субсидаджии в земеделието. „Зеленчукопроизводството иска големи познания и прецизна работа. И труд – много, много труд. Какъв е смисълът да го правиш заради някакви субсидии? Ако си вършиш работата качествено и с любов, тя сама ти се отплаща“, разсъждава Петър. И с гордост разказва, че зеленчуците, които семейството произвежда са едни от най-търсените на пазара в Ловеч. Дори клиентите вече са постоянни. Петрови са наясно, че успешно производство се постига само с ефективна работа. Затова поетапно модернизират своята ферма. Милена е с одобрен проект по подмярката 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, който изпълнява вече трета година. А в края на 2018-а кандидатствала и по подмярката 4.1.2 – „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ от мярка 4 на Програмата за развитие на селските райони. С финансирането по 6.3, което е в размер на 30 хиляди лева, Милена и Петър закупили разсадопосадъчна машина и картофосадачка. „С тях работата върви и пее“, разказва младата жена. По подмярката 4.1.2, която е свързана с инвестиции, семейството още чака одобрение. Амбицията е с тези пари да се купи трактор за фермата. „Тогава вече съвсем ще бъдем ефективни“, пресмятат Петрови. Благодарни са на областните експерти в Ловеч от Националната служба за съвети в земеделието, които подготвили и двата проекта на малките стопани. „Кой казва, че българската администрация не работи? Това просто не е вярно. В ловешкия офис на службата са толкова отзивчиви, толкова сърдечни. Без тях нямаше да се справя. А и всичко е абсолютно безплатно за фермерите“, обяснява Милена. Единственото, което не зависи от усилията на Петрови, е времето. „Земеделието е завод без покрив. Поели сме си риска. Но когато Господ е на наша страна, по-щастливи хора от нас няма“, категорични са малките стопани от ловешкото село Владиня. В работата по градината вече се включват и двете им деца.Както го е казал народът, крушата не пада по-далече от дървото.

Анета Божидарова

Прочетена 1464 пъти Последно променена в Вторник, 21 Май 2019 12:48
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта