С безорна технология и адаптивна стратегия при отглеждане културите лесно преодоляват сушата Избрана

Анализите на почва, семена и растения ни дават възможност да вземем правилните решения, казва Кунчо Кунчев от гр. Славяново

Агр. Петър Кръстев

Гр. Славяново

Опитната платформа „Пролетни култури“ 2019 на АГРОМИО е реализирана заедно с фирма „Ненови“ ООД в гр. Славяново, Плевенско. Фирмата е семейна, като за стопанството се грижат Кунчо Кунчев и партньорът му Димитър Ненов, които обработват над 18 хиляди декара в землището на града. Младите, но натрупали вече достатъчно опит, земеделци отглеждат пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. Нещо повече, те не само прилагат опита, който са придобили от своите родители, а са и новатори. Съобразявайки се с предизвикателствата на климата, производителите прилагат технологии и продукти, които щадят почвата, запазват влагата в нея и помагат на растенията да преодолеят неблагоприятните условия с по-добре развита коренова система и подобрено хранене. Кунчо Кунчев беше любезен да отговори на въпросите ми специално за читателите на в. „Гласът на земеделеца“.

–        Г-н Кунчев, каква е технологията, която прилагате при обработка на почвата в стопанството и конкретно в този опитен участък?

–        От две години в нашето стопанство практикуваме технология с минимални обработки с цел запазване на почвената влага. На полето, на което е изпълнена Опитната платформа „Пролетни култури“ 2019 на АГРОМИО е приложена безорна технология Strip-till– ленточна или ивичеста обработка. Обработката на почвата е направена през пролетта, заради есенната суша, която не ни позволи да извършим тази операция. Обработката е на дълбочина под 20 см. Наторихме с 10 литра UAN,внесен заедно с хербицида глифозат предсеитбено. Царевицата е сравнително ранен хибрид при гъстота на сеитбата 6000 бройки семена на декар. Слънчогледът също е хибриден и е със сеитбена норма 6200 бройки на декар.

–        Откога работите с АГРОМИО и какви отношения изградихте?

– С АГРОМИО работим от една година – за това време изградихме не само партньорски, но и приятелски отношения. Съветити, които ни дава Александра Живкова, ни помагат да се развиваме, да получаваме добри резултати от културите. И най-важното – АГРОМИО намира адекватни решения при много сложни и заплетени при нас ситуации.

–        Какво ще кажете за безорното земеделие – лесно ли се прилага и как гледате на индивидуалния подход към площите при тези технологии?

–        Отстрани, изпълнението на тази технология може би изглежда много лесно, но всъщност съвсем не е така. Трябват много навременни операции на полетата и подходяща техника, с която те да се извършат.

–        Необходими ли са лабораторни анализи, за да се вземат правилните решения?

–        Да, по отношение на анализите бих казал, че независимо каква технология практикува даден фермер, лабораторните анализи на почва, семена и растения са нещо много важно. Човек трябва да знае какви семена сее – какво е тяхното качество, техния патогенен фон и тяхната кълняемост и кълняема енергия. Оттам тръгва всичко, не можем да очакваме, че ако сеем некачествени семена, ще получим добри добиви и резултати.

–        Какви проблеми сте преодолели или предотвратили благодарение на анализите?

–        Тази година имахме нетипична за нас алтернария при слънчогледа, която трудно се преодоля от предлаганите от фирмите фунгициди. На полето с опитните парцели също имахме този проблем. След анализите, които ни направиха в лабораторията на АГРОМИО, решихме да смесим няколко фунгицида и резултатът е очевиден – посевите са идеално чисти от болестта. Предвид нетипичната проява на болестта, без лабораторен анализ нямаше да установим с какво трябва да се борим, още по-малко да знаем с какви фунгициди да го направим.

Прочетена 2385 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта