Велинград възроди „Празник на картофите“ Избрана

По инициатива на Националната асоциция на картофопроизводителите (НАК) и със съдействието на Общинското ръководство, след 12-годишно прекъсване във Велинград отново е възроден Празникът на картофите. Слънчевият съботен 19 октомври, 2019 г., събра десетки картофопроизовдители от региона.

Специално за събитието в СПА столицата на Балканите бяха дошли гости от държавната администрация в лицето на двама зам. –министри от МЗХГ – д-р Лозана Василева и Чавдар Маринова, които откриха празника с кратки приветсвени думи. На тържеството присъсваха още зам. изпълнителният директор на БАБХ инж. Николай Роснев, кмета на Велинград д-р Костадин Коев, председателят на НАК Тодор Джиков и др.

Изпълненият с хора площад „Николай Гяуров“ в центъра на Велинград беше огласен от звука на уникалните родопски каба гайди и магичните родопски песни.

Заедно с богатата художествена програма на площада във Велинград течеше и делова дейност. Дванадесет фирми предлагащи консумативи за картофопроизводството бяха отворили щандове, на които специалсти посрещаха заинтересованите производители и отговаряха на техните въпроси. Най-посещавани бяха щандовете на фирмите „Еликсир БГ“, която предлага изключително разнообразие от висококачествени торове за всички видове култури ина BELCHIM– предлагаща богата гама от висококачествени и ефикасни продукти за растителна защита, вкл. за картофи.

По-късно в зала „Велинград“ на Бизнес центъра в града се състоя дискусионна пресконференция, на която присъстваха представителите на държавната администрация и картофопроизводителите. Обсъждани бяха проблемите, които стоят пред този важен за региона подотрасъл на растениевъдството и предложения за тяхното решаване. Стана ясно, че основните проблеми пред кapтофопpоизводството cа ниcките изкyпни цени, липcата на pаботна pъкa, непрекъснато наpаcтващите pазxоди за пpоизводcтво и др.

Петър Кръстев

Прочетена 1819 пъти Последно променена в Понеделник, 21 Октомври 2019 12:53
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта