Дронове пускат стерилни насекоми за борба с неприятелите в овощните градини Избрана

Крис Адамс и Лари Гът, ентомолози от колежа по земеделие и природни науки в Мичиган, използват големи дронове, за да пускат стерилни инсекти в ябълкова овощна градина с цел устойчиво и ефективно възпрепятстване на репродукцията на Cydia pomonella - ябълков плодов червей.

Неприятелят е един от основните и икономически най-важните за производството на ябълки. Ларвата на насекомото се храни с плодовото месо, като по този начин прави продукцията негодни за търговия и продължително съхранение. Cydia pomonella напада всички сортове ябълки, а без ефективен контрол загубите могат да надхвърлят 50%.

Методите за контрол включващи инсектициди, феромонови уловки и вируси отнемат време и доста вложения. От 25 години фермерите в северната част на Америка освобождават ръчно стерилните насекоми закупени от местен източник посредством обхождане на градините с ATV-та. За сравнение, един дрон може да прелети над 40 акра овощна градина за по-малко от пет минути. По този начин се спестяват време и пари.

„Gerber Baby Food“ компания на Нестле, която изисква органични и минимално третирани плодове със стриктни указания за остатъци от пестициди се присъединява към изследванията на колежа. От друга страна той си сътрудничи с компания за иновации в земеделието, която осигурила дроновете.

Технологията ще намали времето за разпръсване на насекомите в градините, а същевременно и разходите. Тя може да бъде и ключов инструмент за подпомагане на производителите при производството на храни по устойчив начин.

Намиране на финансово ефективен метод за контрол на важни неприятели и свеждане на третирането с пестициди до минимум е основна цел на лабораторията по ентомология за изследвания на овощните видове към мичиганския колеж.

Прочетена 1493 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта