Царевичните хибриди на Пионер са стабилни и при стресови условия Избрана

Във всички региони на страната високопродуктивната генетика доказа превъзходството си над конкурентите

Агр. Петър Кръстев

В края на стопанската 2019-а може да се направи оценка на реалната картина, която съпътстваше царевичното производство. Не за всички, които се занимават с растениевъдство, тя беше благосклонна, още повече за производителите на царевица. Условията, при които се развиваше културата на различните места в страната, бяха изключително разнообразни, но преобладаваха неравномерните и ненавременните валежи. За да получим максимално достоверна информация къде и как се представиха царевичните хибриди на Пионер, разговаряхме с ИВАН КОСТАДИНОВ, търговски мениджър Corteva Agriscience™, България.

-         Г-н Костадинов, на демополето PORTFOLIO Farm 2019 в Равно поле от слънчогледовите хибриди на Пионер бяха получени много добри резултати – от 400 до 512 кг/дка. Може ли да се очакват добри добиви и от царевичните хибриди?

-         Разбира се, че добивите от царевицата трудно ще достигнат нивото от миналата година – около 1680 кг/дка, но за условията на 2019-а – добиви от 1020 до 1300 кг/дка, които очаквам да се получат тук от най-качествените ни хибриди, са много добри резултати. Още повече като се имат предвид количеството на падналите валежи – около 290 литра за цялата вегетация, почвеният тип и торенето, което е направено на тези полета, можем да очакваме добри резултати.

-         Какво беше характерно за царевичното производство в страната през 2019 година?

-         Години като 2019, 2017, 2007, 2000-2001 – са много характерни и показателни за стабилността в представянето на царевичните хибриди на Пионер. Тъй като 2018 г. беше със сравнително голямо количество валежи през вегетацията и на повечето места разпределението на валежите беше добро, тогава, от която и да е конкурентна фирма да бяха царевичните хибриди, всички имаха добри резултати. Но при по-стресови условия, предимството на хибридите на Пионер веднага се отличава. Тази година почти сме приключили с прибирането на демоопитите с царевица, почти е приключила и жътвата на масовите полета с културата. Навсякъде където е имало сравнение между наши хибриди и такива на конкурентни фирми – разликата в добивите е била от порядъка на 50 – 80 до над 120 кг/дка, в зависимост от полето и от средния добив, в полза на нашите хибриди. Това говори за изключителната стабилност на хибридите на Пионер при стресови условия.

-         Какво да разбираме под стресови условия?

-         Това е толерантност по време на цъфтеж и опрашване към по високи температури. Съвременната генетика, особено хибридите от Optimum® AQUAmax®в продуктовото ни фолио като Р8834, Р9415, новите хибриди Р9889, Р0217 и Р0216, както и всички останали хибриди от тази линия толерират температура да 38⁰С по време на цъфтеж. Докато голяма част от конкурентните хибриди има проблем с опрашването при температури около 34-35⁰С. Именно тези 3-4 градуса разлика в толеранса на високи температури дават едно от основните предимства при хибридите на Пионер, тъй като заложеният през вегетацията генетичен потенциал за добив има възможност да се реализира в този много критичен период.

-         Освен торлерантност към високи температури, с какво друго се отличават царевичните хибриди на Пионер?

-         Второ основно предимство, особено за хибридите от продуктовата линия Optimum® AQUAmax®,е много добрата толерантност на засушаване за по-кратки или по-дълги периоди, в зависимост от почвения тип. През последните няколко години в селекцията навлязоха съвсем нови линии изходен материал, от които се правят хибридите. Рядко се случва, може би веднъж на 8-10 години, но за 2020 година можем да предложим няколко хибрида, които превъзхождат стандартите със 7 до 9% като добив. Това е изключително постижение, тъй като за нормално предимство в добива като добър стандарт и критерий за преминаване на хибрида напред се приемат от 3% до 4%.

-         Кои са тези хибриди и какво показаха в демоопитите тази година?

-         Такива нови хибриди за следващия сезон са Р8834, Р9889, Р9978 и Р0217. За групата си на зрелост всички те показаха изключително добра стабилност в представянето както при оптимални условия, каквито например тази година имаше в района на Велико Търново и Русе, така и в районите с по-силно изразени засушавания като Враца и източната част на Монтанския район. Във Велико Търново и Русе имаше малко повече валежи и добивите там се движат в порядъка на 1300-1500 кг/дка, а в района на Враца и Монтана добивите са от 700 до 900 кг/дка. Също така, в района на Добруджа имаме колебания в добивите от 400 до 1300 кг от декар, в зависимост от падналите валежи през вегетацията. Във всички тези райони нашите хибриди показаха изключително добро и стабилно представяне.

-         А какви бяха резултатите в Южна България?

-         В Южна България царевицата от късната група се отглежда основно при поливни условия и за силаж. За производителите на силаж имаме няколко нови предложения – Р1040, Р1049, Р1241, и добре познатия Р1535. Навсякъде, където сме правили сравнения през тази година – и добив свежа маса, и добив сухо вещество, както и енергийно съдържание, продукцията от хибридите на Пионер е превишавала с 8 до 15% конкурентните хибриди.

Прочетена 1318 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта