Стремежът ни е да направим културата слънчоглед рентабилна Избрана

СИНДЖЕНТА ПРЕД СЕМИНАРА НА НАЗ:

Компанията вече има решение за теления червей – тази добра новина земеделците научиха на агрофорума в Пловдив

Агр. Петър Кръстев
Освен разработване на иновативни молекули за производство на висококачествени растително-защитни препарати, през последните години Синджента има забележителни постижения в селекцията на царевица, слънчоглдед и зеленчукови култури. Това прави компанията търсен и желан партньор на земеделските производители, защото им предлага балансирано портфолио с комплексни решения. След презентацията на Синджента пред зърнопроизводителите на IX Национален агросеминар в Пловдив, разговарях с ЯВОР БАКЪРДЖИЕВ – мениджър кампании рапица и слънчоглед.

– Г-н Бакърджиев, какви бяха основните пунктове в презентацията на Синджента на срещата на НАЗ?
– На срещата на НАЗ ние представихме постиженията си в културата слънчоглед за 2019 година. През изминалия сезон Синджента затвърди своя слоган „Експерт в слънчогледа“ с върхови постижения във всички технологии. Максималният добивен потенциал, който беше постигнат през миналата година, беше 460 кг/дка във всички технологии на отглеждане на културата слънчоглед. През последните 3 години ние излизаме с твърдението, че Синджента е Експерт в слънчогледа и има добиви във всички технологии над 470 кг/дка.
– Изминалата година не беше от най-добрите за културата, това отрази ли се на вашите хибриди?
– Да, през изминалия сезон метеорологичните условия не бяха от най-добрите, дори средният за страната добив е близо с 11% по-нисък от този в предходната година. Но при добивите на хибридите от Синджента това оказа само 10 кг/дка негативно въздействие.
– Какво научиха земеделците още от вашата презентация?
– Беше акцентирано на хибридите с най-висок добивен потенциал и най-стабилно представяне. Най-голям ръст в Експрес линоловия слънчоглед, като брой торби показа нашият хибрид Субаро. Това не е случайно – хибридът е изключително стабилен и адаптивен, подходящ е за доста широк ареал на отглеждане и успешно се представя във всички райони на страната. От този хибрид максималният добивен потенциал, достигнат тази година, беше 445 кг/дка. Неговият партньор в Експрес технологията – Сумико, се представи със завидните резултати от 461 кг/дка.
– В кои други технологии имате слънчогледови хибриди и как се представиха те?
– Ние сме традиционни лидери в Clearfield и Clearfield Plus хибридите. Бакарди – нашият шампион тази година показа завидните резултати от 500 кг/дка. Неома – нашият лидер в Clearfield сегмента, за поредна година е №1 в тази технология. Добивният му потенциал през изминалата година беше 474 кг/дка, което е доста впечатляващо постижение. Ние имаме хибриди във всички значими технологични сегменти на слънчогледа. При високоолеиновия, който стана много актуален през последните години, ние сме лидер в Clearfield технологията с двата хибрида в нашето портфолио – Таленто и Експерто. От тези хибриди имаме впечатляващи резултати. Хубавото, което българските земеделски производители наблюдават години наред, е, че портфолиото и генетиката на Синджента дават стабилни и високи резултати, независимо от метеорологичните условия по време на вегетацията.
– Какви други продукти и решения предлагате за цялостната технология при слънчогледа?
– На семинара на НАЗ в Пловдив Синджента гордо представи излизането ни на челна позиция – станахме №1 в продажбата на хербициди в слънчоглед. Синджента е Експерт в слънчогледа не само защото притежава прекрасна генетика, но защото има и абсолютно пълни решения за отглеждането на тази култура. Като се започне от почвените хербициди – Гардоприм Плюс Голд, който е лидер в почвените хербициди в слънчоглед в България от доста години. Тази година той отбелязва ръст. Зетрола е едно ново попълнение, което допълни портфолиото ни в хербициди в слънчоглед. Той е бързо действащ балурицид с отлично представяне. Добре познатите Листего и Листего Плюс в Clearfield и Clearfield Plus технологиите дават на българския производител адаптирани решения, така че производството на слънчоглед да бъде изведено по най-добрия възможен начин. От 2019 година Синджента притежава в портфолиото си и хербицида Експрес 50 СГ – противошироколистен в слънчоглед. Така ние допълнихме портфолиото си от хербициди в тази култура. Синджента България има решения за опазване на слънчоглед от плевели във всички технологии на отглеждане. Като допълня и фунгицида Амистар Голд и биостимуланта Куантис, Синджента действително има завидно портфолио в слънчоглед.
– Кое беше най-новото, което земеделците научиха от Синджента?
– На срещата в Пловдив беше анонсирано пускането на пазара на почвения инсектицид Форс 1,5Г, който ще даде предимство на фермерите в борбата с телените червеи. Стремежът ни е да направим културата слънчоглед рентабилна за българския земеделски производител.
ПОЖЕЛАВАМ НА ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И УСПЕШЕН СЕЗОН 2020!

Прочетена 1793 пъти Последно променена в Понеделник, 23 Декември 2019 11:02
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта