Семената са скъпи! Защитете ги сигурно! Избрана

Агр. Петър Кръстев
Пред зърнопроизводителите от НАЗ на агросеминара в Пловдив НИКОЛАЙ ЧЕРКЕЗОВ, мениджър ключови клиенти за ниво дистрибутор и мениджър на Байер КропСайанс за Южна България, представи характеристиките на иновативния продукт на компанията Акселерон.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКСЕЛЕРОН?
Акселерон е гама от решения за третиране на семена от различни култури, които включват компоненти на химична и биологична основа. Премиерата му в България беше през лятото на тази година, когато на пазара бе предоставен Акселерон Стандарт за третиране на семена от рапица. Съставките на Аксилерон при рапица са два биологични компонента, единият от които е на бактериална основа. Ролята на бактериите тук е да повишат естествените съпротивителни сили на младите растения срещу фома и в допълнение към стресови абиотични фактори на средата. Другата съставка на Акселерон Стандарт е В300, получен от гъба. Ролята на тази гъбна съставка е да преобразува наличните фосфати в почвата до състояние, което да бъде лесно за усвояване от младите растения. Резултатът от това биологично действие на продукта е формиране на по-мощна коренова система, което дава възможност на рапичните растения да влязат в зимата в добре развита фаза.
АКСЕЛЕРОН СТАНДАРТ ВЕЧЕ И В ЦАРЕВИЦА
Acseleron7 1Добрата новина е, че Байер продължава да разширява гамата на Акселерон и в царевица – другата култура, в която компанията участва със семената. И още през предстоящата пролетна кампания Акселерон Стандарт ще бъде предложен и при царевица.
При царевицата продуктът също има две съставки, но едната вече е на химична основа. Това е фунгицид, който съдържа две активни вещества – металаксил и протиоконазол. Тяхната роля е да защитят семената и кълновете им от почвени патогени от родовете питиум и фузариум. Другата съставка е патентована Молекула на Декалб, т. нар. В360, или сигнална молекула. Ролята на тази сигнална молекула е да активира симбиотичните взаимоотношения между царевичните растения и микоризните гъби, които присъстват в почвата. Това става чрез отделяне на сигнали в двете посоки. Едната е към спорите на гъбите, които са разположени в почвата, като се провокира тяхното покълване. Другата посока на сигнала е към младите царевични корени, които се подготвят за тази симбиотична връзка. От тази симбиоза се получава значително по-голяма коренова система, която осигурява на растенията достъп до повече влага и хранителни вещества. Резултатът е повишаване на добива, като в стресови години със засушаване и при леки почви допълнителният добив е значителен.
Допълнителна иновативна съставка в Акселерон при царевица
В Акселерон Стандарт при царевица е внесен нов продукт – BQ316, с който семената ще бъдат инкрустирани. Неговата роля е да даде възможност семената да се придвижват много по-лесно и оптимално в тръбопроводите на сеялката, което води и до много по-лесна и качествена сеитба на полето. Това е една от иновациите, които Байер ще предложи през новия сезон.
Николай Черкезов любезно покани зърнопроизводителите на срещи през декември, които ще бъдат организирани в цялата страна. На тях ще бъдат представени не само трите нови царевични хибрида Декалб, а и цялото портфолио на Байер КропСайанс – обеща експертът.
ПРОГРАМА ВАУЧЕРИ 2020 НА БАЙЕР КРОПСАЙАНС
Г-н Черкезов запозна земеделските производители с Програмата ваучери за 2020 на Байер, тъй като това е свързано със срокове. За осма поредна година компанията дава възможност на българските земеделци да получат допълнителна отстъпка при попълване на ваучер за покупка на семена Декалб. А какво осигурява ваучерът? На първо място – отстъпка от цената. При попълване на ваучер до 31 януари 2020 г. земеделците получават 20€ допълнителна отстъпка. По този начин всеки може да си запази семена от желания хибрид, тъй като опитът от други години показва, че до края на януари много от хибридите свършват.
Съвет към зърнопроизводителите: Не чакайте крайния срок! Така ще си гарантирате, че ще получите хибридите, които са най-подходящи за отглеждане при вашите условия.

Прочетена 1035 пъти Последно променена в Вторник, 07 Януари 2020 10:25
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта