Алтернативно третиране на семената Избрана

Покрития от различни продукти подобряват здравето на растенията

„От безпрецедентно влажните условия на 2019 г. в Средния запад на Съединените щати до ненаситната царевична нощенка, разпространяваща се от Африка в Азия, земеделските стопани по света са изправени пред нови и нарастващи заплахи за своите култури“, пише в своя статия Кери Карстънс, водещ специалист по семена в Corteva Agriscience.

Умното и точно земеделие се превръща във все по-ценна стратегия за земеделците, а третирането на семената е един от най-добрите примери за това. Обработката на семената позволява на земеделските производители да стигнат по-далеч от стопиране на заплахите за посевите на полето – те вече могат ефективно да защитят своите култури на етапа семе.

Съвременните методи предлагат на земеделските производители рентабилна алтернатива/добавка към традиционните продукти за защита на културите чрез обработка на семената.Това спомага за минимизиране на разходите и труда, като същевременно защитава културите от опасни патогени и вредители, намалява използването на агрохимикали по време на вегетацията – посочва още Карстънс.

Всичко работи съвсем просто. Върху семената се нанасят покрития, които могат да се състоят от различни продукти – фунгициди, инсектициди (за борба с болестите и неприятелите), инокуланти или микроби, които подобряват здравето на растенията. Такива формулации могат дори да бъдат специално конкретизирани в съответствие с нуждите на отделен земеделец или култура, като се вземат предвид метеорологичните условия и други заплахи.

Обработката на семената предлага и допълнителни ползи за здравето на почвата, като сеитба на покривни култури и минимални обработки. Първите служат за обогатяване на почвата с плодородна органична материя, а вторите намаляват ерозията.С увеличаване броя на стопанствата, изправени пред деградация на почвата поради промените в климата, тези методи ще станат още по-важни на фона на строгото регулиране на агрохимичните продукти.

Интересът към многокомпонентното третиране на семена нараства както в развитите, така и в развиващите се страни.В САЩ например, нестабилните метеорологични условия тази година направиха прозореца за сеитба много по-тесен и сеитбата стана по-уязвима поради непредсказуемостта на климата. Това принуди фермерите да търсят допълнителни гаранции, че семенатаще покълнат и растението ще се развие със силен старт, въпреки по-лошите и по-ограничени условия.

Междувременно, ларвите на нощенката в някои части на Африка и Азиатско-Тихоокеанския регион унищожиха хиляди хектари култури. Вредителят не дава предпочитание на нито едно конкретно растение и се храни с поне 80 различни култури, включително ориз, сорго, просо и царевица, които представляват важна част от ежедневния хранителен режим на жителите на селските райони.

Обработката на семената осигурява на земеделските производители метод за защита срещу болести и неприятели, които нападат растенията още в началото на сезона.

След като семето се засее, неговият растеж и развитие зависят не само от генетиката. Зависят и от факторите на околната среда. И точно както бихме използвали всяка възможност за защита на децата от болести, на земеделците трябва да се предостави възможност да защитят своите култури от момента, в който са засети, обобщава загрижено Кери Карстънс от Corteva Agriscience.

Прочетена 1914 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта