Мегатенденции за 2020 г.: Устойчиво земеделие Избрана

Загърбихме десетилетие на бързо разрастващи се социални мрежи, high-tech джаджи, смартфони, а сега, навлизайки в новото, несъмнено сме на прага на най-оспорваното технологично състезание в историята на земеделието и селското стопанство като цяло. Комбинирането на големи бази данни с авангардна наука, изкуствен интелект, всевъзможни датчици, сензори, камери, облаци в мрежата... всичко това има потенциал да направи революция в земеделието по начин, за който дори не сме и мечтали.

Какви са прогнозите на футуристите в земеделието за настоящото десетилетие?

Покривни култури

Според отчетите само за 5 години насажденията с покривни култури са се увеличили с 50% до 15,4 милиона акра в САЩ. В 8 щата, където се отглежда предимно царевица, употребата на покривни култури е нараснала с повече от 100% между 2012 и 2017 г. Прогнозите са, че тенденцията ще продължи в същия дух, защото усилията са насочени към опазване на почвеното здраве, устойчиво управление на хранителни вещества, намаляване на въглеродния отпечатък.

„Селското стопанство е единствената индустрия, която може да подобри улавянето на въглероден диоксид, които обкръжаващата ни природа не е успяла“, казва Лоуел Катлет, футурист, икономист и бивш декан на Колежа по науките за селското стопанство, потребителите и околната среда към държавния университет в Ню Мексико.

„Въглеродно земеделие“

Покривните култури и подържането на вечнозелени площи е един от начините да улавяне на СО₂ от атмосферата. През следващото десетилетие се очаква все повече частни компании и дори правителствени стимулиращи програми да изразят своята готовност и да финансират земеделските производители с цел да задържат този въглерод в почвата.

„Вече имаме хора, които купуват въглеродни кредити, а ще се появят и още, с което този пазар ще стане още по-голям“, казва Катлет. Оценките на световния пазар на СО₂ на възлизат на над 160 милиарда долара до този момент, тъй като все повече предприятия и държави се стремят да компенсират емисиите с осезаеми методи за улавяне и съхранение на въглерода.

„Микробно земеделие“

Вниманието е насочено към случващото се под повърхността. Нови и нови открития установяват, че микроорганизми, като бактерии, гъби, вируси и протозои, имат реален потенциал за големи пробиви в селското стопанство. Според проучвания на пазара до 2022 г. продуктите на базата на микроорганизми ще възлизат на 6 милиарда долара.

Хипер прецизност

Ако прецизното земеделие претендираше за своята корона от 2010 до 2020 г., хипер прецизното селско стопанство ще спечели титлата през следващото десетилетие. Идеята е да се печели максимално от всеки сантиметър и при всяка операция, като се използват абсолютно точно необходимите ресурси, от които културата се нуждае, за да се получи максимален добив.

„Това е оптимизирано земеделие, семенце по семенце“, казва селскостопанският футурист Джак Улдрих. „Всяко едно семе засадено на оптимална дълбочина, колко точно вода му е необходима, от какви вещества се нуждае, от какви грижи, за да се повиши добива“.

Очаква се до средата на десетилетието глобалният пазар на технологиите за прецизно земеделие да възлиза приблизително 10 милиарда долара. Според експертите комбинирането на този вид инвестиции с напредъка на технологиите, обработката на данни и изкуствения интелект ще стимулира все повече иновации. Нови, 3 пъти по-точни GPS сателити ще бъдат пуснати онлайн и ще осигуряват по-надежден сигнал.

Прочетена 1760 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта