Как земеделците приемат обновения екип на Байер Избрана

Партньорството ще се осъществява много по-лесно, защото експертите са компетентни както в растителната защита, така и в семената

Агр. Петър Кръстев

По време на IX Национален агросеминар на НАЗ в Пловдив разговаряхме със зърнопроизводители от различни места на страната, за да научим как приемат обновения екип на фирма Байер и какви са техните очаквания от обединението с Декалб.

Пламен Генчев – фирма „Сафари – М”, община Сливо поле:

За мен това е по-добрият начин на работа!

IMG 3792

-         Г-н Генчев, колко земя обработвате и какви култури отглеждате?

-         Нашата фирма – „Сафари – М“, обработва 25 хил. декара земя в землищата на община Сливо поле, Русенска област. Отглеждаме основните полски култури: пшеница, слънчоглед, царевица, рапица и новите зелени култури – нахут, грах и др.

-         Доволен ли сте от презентацията на Байер на Агросеминара в Пловдив? Как приемате обединението на Байер с Монсанто и придобиването на търговската марка семена Декалб?

-         С интерес присъствах на презентацията на фирма Байер, защото, както винаги, имаше какво ново да научим – този път за използването на продукта Акселерон в царевица. С фирмата работим повече от 20 години, а също и със семената Декалб, които вече са в състава на Байер. Според мен обединението на фирмите Байер и Декалб ще се отрази ползотворно на нас и на нашия бизнес, като техни клиенти. Защото досега сме работили с представителите на двете фирми поотделно, а сега вече ще работим с един експерт, който ще ни представя и консултира и за семена, и за препарати. За мен и за нашата фирма това е по-добрият начин на работа. Те са водещи фирми в земеделския бранш и в бъдеще ще продължим да работим с Байер, вече като компания, интегрирала бизнеса на Декалб.

-         Прилагате ли иновациите на Байер?

-         Прилагаме иновациите на фирмата и разчитаме на тях. Тази есен се възползвах от иновацията Акселерон на Декалб в рапица. Добрите резултати се видяха още през есента при сеитбата и поникването на рапицата в нашите полета, така че предстои да се възползваме от премиерата на Акселерон и в царевица.

Жечко Андрейнски – управител на фирма „Агрофаворит”, Видин: Когато се събират две хубави неща – резултатът е още по-добър!

IMG 3787

-         Г-н Андрейнски, от колко време работите с продукти на Байер?

-         С фирма Байер работя от дълго време и добре познавам структурата и продуктите й, благодарение на добрите контакти с търговските й представители и бизнес мениджърите за Северозападна България. Нашата фирма обработва около 20 хиляди декара земеделска земя във Видинско.

-         Какво е мнението ви за придобиването на Монсанто от Байер?

-         Смятам, че със сливането на двете компании Монсанто и Байер ще се получи нещо много по-добро, защото винаги когато се събират две хубави неща – резултатът е още по-добър. Ние, земеделските производители, се надяваме да усетим положителната страна от сливането на компаниите. Мога да съобщя, че моята фирма е използвала както продукти на Монсанто (Декалб) – хибриди царевица и рапица, така и продукти на Байер – хербициди, фунгициди и част от инсектицидите.

-         Кои нови продукти на Байер използвахте през 2019 година?

-         От новите продукти на Байер, сезон 2019-а, използвах хербицида Пасифика Експерт в пшеница. Добрият резултат определено ми дава основания да приложа Пасифика Експерт и през новата стопанска година на по-голяма част от площите. Смятам, че много добри решения при хербицидите за царевица са Капрено и Аденго, както и другите продукти, които дават сигурност на всеки земеделски производител. Определено смятам, че всеки може да разчита на продуктите на Байер. Надявам се, че ще продължим и в бъдеще да работим много добре с регионалните представители на фирмата, както и досега.

Минчо Минчев – фирма Агрис”, гр. Генерал Тошево:

Препоръките на експертите са много полезни за нашата работа!

IMG 3811

-         Г-н Минчев, колко земя обработвате и какви са контактите ви с фирма Байер?

-         Обработваме 30 хил. дка земеделска земя – част от нея е под аренда, а доста голяма част – собствена. През годините имаме много добри контакти с фирма Байер и разбира се, с Монсанто (Декалб). В сеитбооборота сме отглеждали хибриди от различни култури на Декалб, а в технологиите за растителна защита сме прилагали много продукти на Байер. И естествено, доволни сме от партньорството и от продуктите им. Според мен обединяването на двете фирми и съответното обединяване на предлаганите продукти (семената и препаратите) ще бъде много голям плюс за земеделските производители и конкретно за нас, в нашата дейност.

-         Доволен ли сте от резултатите, които получавате от продуктите на Байер?

-         През годините в стопанството сме получавали добри резултати, използвайки продуктите и на двете фирми. Нашата фирма се занимава и с животновъдство, така че царевицата е основна култура за нас. В тази връзка сме отглеждали голяма част от царевичните хибриди от портфолиото на Декалб и сме получавали добри резултати. По отношение на растителната защита – ползваме почти цялата гама от продукти в листата на фирма Байер. В пшеницата основно залагаме на фунгицидите Солигор и Фалкон, а от хебрицидите – на Секатор. Той все още е незаменим по ефикасност и го прилагаме вече в продължение на 10 години. Предстои да използваме в практиката си и новите продукти на фирмата като Атлантис Флекс, Пасифика Експерт и др.

-         Използвате продукти на Байер в царевица – какви са впечатленията ви от тях?

-         При царевицата използваме почти цялата гама от продукти на Байер, като през последните години сме се насочили към хербицида Капрено. Този продукт дава много добри резултати – и като почвено действие, и при вегетативно приложение. При екстремните климатични условия на 2019 г. Капрено показа своите много добри качества като отличен защитник на царевицата от плевели по всяко време на вегетацията.

-         Доволен ли сте от партньорството с експертния екип на Байер?

-         Имаме много добри взаимоотношения с представителите и експертите както на Байер, така и на Декалб. Почти през цялата година поддържаме професионални контакти, извеждаме опити с препарати и нови хибриди, коментираме резултатите и обогатяваме практиката си. Консултациите с техните експерти са много полезни, те винаги са се отзовавали на потребностите ни за прилагане на технологиите. Посещаваме заедно посевите по полетата, обсъждаме състоянието на културите, а експертите ни дават препоръки, които са много полезни за нашата работа.

Прочетена 895 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта