Състоянието на пшеницата е обща болка за добруджанци! Избрана

  • Дъждът прескочи цели землища в крайморските общини, споделя младият агроном Светослав Василев

  • Има пшенични полета, от които няма да има добив, тъй като растенията са изсъхнали

Габриела Събева

Младият агроном Светослав Василев има „късмета” да работи в най-североизточните полета на Добричка област. От почти два месеца той носи отговорност за производството от 16 000 дка на фирма „Прогрес 2003” ЕООД, земите на която са разположени в общините Каварна и Шабла. Това са един от най-засушливите райони на Добруджа. През последните години сушата започва първо там, край морето. Пак според капризите на природата последно в тях започва да вали дъжд. Така на практика землищата страдат от липса на влага в продължение на 7-8-9 месеца. Доказателство за това е сухият период, настъпил в Каварненско и Шабленско след сеитбата на пшеница 2019 г. до края на април т.г., споделя Светослав. Агрономът има опит със сухите условия на района, тъй като близо 7 години е бил председател в ЗКПУ „Обединение” в шабленското село Горичане. Именно от това село е родът на младия специалист и именно оттук започва неговият път към професионалното земеделие. Първо е бил дясната ръка на баща си, който е отглеждал 140 дка със зеленчуци. Успял е да завърши полевъдство в Аграрния университет в Пловдив и да защити магистратура по агробизнес. И именно тук, в тези условия младият мъж калява знанията си през последните години.

Последните години поставят много изпитания пред всички земеделски стопани от Добруджа.

„Пред мен има редица предизвикателства. Едното е, че от 3000 дка, колкото обработвахме в кооперацията, сега преминах на 16 000 дка. Това си е предизвикателство. Това е по-голяма отговорност, но мисля, че знам какво правя и как го правя”, споделя Светослав. При постъпването си във фирмата младият стопанин заварил 7000 дка с пшеница. Започва с внасяне на амониев нитрат и на фунгициди. Веднага след това започва кампанията по сеитба на общо 9000 дка с пролетни култури.

Голямото притеснение на Светослав сега е състоянието на посевите с житни култури. „Пшеницата си отива, независимо от падналите валежи. В цяла Добричка област валя, но паднаха различни количества. Всъщност при нас в община Каварна и в съседната Шабла има землища без дъжд. Има полета, в които изобщо няма да има добиви. Много е сериозно положението”, не крие тревогите си агрономът. Той уточнява, че в землищата на селата Челопечене, Вранино, Белгун, Видно пшеничните полета са в критично състояние.

Освен в най-североизточните общини, проблеми с пшеницата има в Балчик, Ген.Тошево, отчасти в Добрич. „Там също не се знае какво ще се ожъне”, допълва Светослав. Той смята, че сушата ще продължи да нанася поражения, независимо от последните валежи. Един от факторите е липсата на зимна влага. „Втора зима няма грам сняг. През тази стопанска година нямаме дъжд от септември до сега. Това е повече от критично. За някои посеви дори и падналите дъждове са закъснели. Има отпаднали братя, те няма как да се възстановят. На други посвети валежите дойдоха навреме и те успяха да хванат „последния” влак. Така че ще има пшеница, друг е въпросът какви ще са добивите – на места нулеви, на места минимални, на трети полета може и да са прилични”, разяснява още агрономът. Той допълва, че от семепроизводствените посеви на фирмата няма да се получи качествено зърно и наесен ще трябва да се купуват семена.

„Въпросът е дали ще се разорава пшеница?”, разсъждава Светослав Василев. „Ние искаме да изорем и да засеем с втора култура, но тези полета при очертаването са посочени с пшеница. 80 % от посевите са с много ранен сорт, който е високодобивен, но неустойчив на суша и има поражения”, уточнява още младият фермер.

Повече от странна е стопанската година, обобщава Светослав. „За да умилостивим природата, започнахме молебени за дъжд. Хората вярват, че има по-висша сила. Абсолютно всички собственици на земи, арендатори, кооперации през миналата седмица направиха молебени, принесоха в жертва животно, извикаха свещеници по нивите и базите”. Измоленото благоволение дойде, но не навсякъде в житницата на България.

И ако за пшеницата дъждовете може да са закъснели, то за пролетниците са точно навреме. По-късните сеитби все още не са се показали, но на полетата вече се вижда дружното поникване на по-голяма част от царевицата и слънчогледа.

„Предизвикателство е да започнеш работа в нова фирма с много трудности, изискващи бързи и адекватни решения”, коментира още агрономът промяната в професионалното си развитие. „Знам, че това са природни катаклизми и обстоятелства, независещи от нас, но ние трябва да направим така, че да минимизираме щетите. Дори ако си позволя обобщение, трябва така да работим, че да сме готови за изненадите на природата – било то лоши климатични условия, нападение от неприятели или пък нещо друго. Земеделието си е цяла наука и иска постоянно да си на линия”, изповядва Светослав Василев.

Младият мъж продължава да се отнася с отговорност към нуждите на земеделската кооперация в Горичане, на която до скоро е бил председател. Помага в избора на продукти за растителна защита, за доставките, дозите и т.н. Разказва, че и там основният „сблъсък” като професионалист е имал със сушата. През 2019 г. от февруари до края на септември в нивите на кооперацията не пада и капка дъжд. От пшеницата успяват да приберат средно по 550 кг/дка. Това е с 210 кг по-малко в сравнение с предходната стопанска година. Какво ще се случи през това лято, все още е въпрос с много неизвестни!

Прочетена 178 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта