Актуална ситуация на полетата с пролетници в страната Избрана

Със и без криза – работата на полето не спира, категорични са специалистите от екипа на Екофол. Мнението им обобщава Татяна Михайлова – изпълнителен директор на фирмата

Фирма Екофол, която има над 30-годишен опит в производството и приложението на продукти за хранене на растенията, разполага и с висококвалифициран опитен екип, разпределен във всички части на България . Специалистите следят отблизо проблемите в растениевъдството навсякъде и според конкретната ситуация винаги могат да дадат професионални и навременни препоръки на производителите. Благодарение на цялостното покритие с представители на фирмата в страната, специалистите на Екофол по всяко време могат да направят подробен анализ за състоянието на различните култури по райони. В случая, интересно за земеделските производители е експертното виждане за развитието на пролетниците и препоръките за подпомагане на растенията, които ви предоставяме. Мнението на специалистите на Екофол от цялата страна обобщава изпълнителният директор на фирмата Татяна Михайлова.

Проблемите в земеделието са ежедневие. То е един развиващ се, но и много стресов бизнес, в който се влага и огромен ежедневен труд и много перспективни решения.

Със и без криза – работата на полето не спира, грижите за посевите продължават – както за есенниците, така и за пролетниците.

Истинският проблем за бъдещето на земеделието, това са

КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Целият бранш ще трябва да се адаптира към тях, защото те са неминуеми. В много региони на страната има засушаване, а в някои от тях за поредна година сушата е сериозен проблем. Няма и не може да има вълшебно средство, което да реши проблема, но дългогодишният ни опит и много научни изследвания са доказали, че балансирано хранените растения и особено тези, за които са полагани ранни грижи и стимулиране, са устоявали по-успешно и са се възстановявали много по-добре при последващо влагоподаване.

  • Препоръки за пролетниците

Много земеделски производители осъзнават важната роля на комплексните листни торове на Екофол за доброто начално развитие на пролетниците, за доброто им вкореняване, формирането на здрави стъбла и достатъчно листна маса, така че растенията да устоят много по-успешно на последващите стресове.

В някои региони на Южна България има задържане в старта на слънчогледа, който просто е спрял да се развива.

В Северозападна България се наблюдава „шарена влага“ при старта на слънчогледа, в резултат на което има неравномерно поникване и неизравнени растения.

Подпомагането на старта и изравняването на посева – и при слънчогледа, и при царевицата, е задължително. Разминаването в началното развитие по-нататък се задълбочава и дава негативен ефект чак до жътва.

Биостимулаторът Амино Експерт Импулс е перфектното решение, защото освен хранителни елементи, органика, аминокиселини, той съдържа фитоформони, отговорни за стимулиране на процесите в растенията.

Царевицата и слънчогледът имат специфични потребности, но и за двете култури грижите в ранните фази определят до голяма степен добива

Известно е, че слънчогледът е боролюбива култура, но също така е известно, че той се нуждае и от молибден, цинк, мед, магнезий, желязо… Особено в години като тази, когато има големи температурни амплитуди, на места сериозна суша, а на други- преовлажняване.

Царевицата се нуждае от цинк, но като на всяка цъфтяща култура, и на нея й е необходим бор. Молибденът подпомага усвояването на азота, а желязото, магнезият и манганът предпазват културата от хлорози. В ранните фази (до 6-8-ми лист) на царевицата се залага добива и този процес не бива да става при дефицит на някой хранителен елемент.

Съвременните хибриди са високодобивни, но и не така пластични – липсата на един елемент може значително да намали добива. Затова листното торене с комплексните торове на Екофол гарантирано повлиява положително на развитието и изхранването на добива.

При слънчогледа предстои внасяне на вегетационни хербициди – Експрес или Пулсар (според технологията) и противожитни хербициди (балурициди). Агроном-консултантите на Екофол са винаги сред земеделските производители – те ще помогнат в избора на листен тор и начина на приложение – дали с хербицида или след него, трябва да се съобразят конкретните условия и намери най-доброто решение.

Като обща препоръка – съветваме стопаните да не икономисват от листните торове, а по-скоро да обмислят кое листно хранене е най-успешно. Не го казвам, защото ние сме производител, а защото то наистина е рентабилно и важно мероприятие както за повишение на добива, така и за борбата със стресовете, наложени от климатичните промени. Разходът за листен тор е 1 – 5% от всички разходи, а влиянието му върху добива е с 10 – 30% и то в зоната на рентабилността, от която се очакват печалбите. А специално за Южна България, където не е валяло толкова от години, не трябва да се пести изобщо; напротив – трябва да се инвестира и да се гони максимален добив, за да се използва потенциалът на годината.

Прочетена 1179 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта