„Екофол“ разработва и прилага цялостни програми за хранене на растенията Избрана

На Portfolio Farm 2021 в Равно поле земеделците видяха отличния ефект от приложените торове на компанията

Агр. Петър Кръстев
Една от най-отговорните задачи в технологичния процес – храненето на културите на демоопита Portfolio Farm 2021 в с. Равно поле, Софийско, екипът на CortevaTM Agriscience e поверил на продуктите на дългогодишния си партньор –„Екофол“. Земеделците, които присъстваха на събитието, бяха запознати подробно с приложената програма за хранене на царевицата и слънчогледа от Линчо Енджов.
На демополето фирма „Екофол“, чийто предмет на дейност е оптимално и комплексно хранене на културите, е приложила пълната технология за хранене на царевицата и слънчогледа – почвени и листни торови. Освен листни торове с биостимулиращо действие от няколко години фирмата предлага на земеделските производители и почвени торове. Те са в сферата на по-високотехнологичния сегмент, като имат защита от загуба, информира земеделците г-н Енджов.
Почвените торове на „Екофол“ имат специална защита срещу загуби
В демонстрационния опит в Равно поле от почвените торове на „Екофол“ са приложени 2 продукта. Единият NPK 10-20-10 е със сяра по технология PhosActive. Другият продукт е DURASOL NCode DUAL MAX, съдържащ 46% амиден азот, който също е със защита от загуби. NPK е приложен и при двете култури, като при царевицата продуктът е внесен площно преди сеитбата в доза 25 кг/дка. Само при царевицата като второ подхранване в малко по-късна фаза заедно с окопаването в реда е внесен DURASOL NCode DUAL MAX.
Защо е избран NPK 10-20-10 по иновативната технология Фосактив
Фосактив е технология, специално създадена, за да не се блокира фосфорът в почвата. Елементът фосфор е много критичен при кисели и при силно алкални почви - блокира се и не може да бъде усвоен. Йоните на фосфора са отрицателни и се свързват с металните положителни йони, което води до фиксиране на елемента и невъзможност за неговото усвояване. Технологията Фосактив позволява фосфорът да остане достъпен за растенията в почвата и да се усвои напълно.
Защо е избран DURASOL NCode DUAL MAX- защитен азот с продължително действие
Защото е приложена специална технология, която предпазва азота от изпаряване и от отмиване в почвата. Той е изключително подходящ продукт, защото азотът е наличен и достъпен за растението до 60 дни от приложението. Земеделците се убедиха на място, че въпреки екстремните условия това лято – продължителна суша и високи температури, царевичните растения в демоопита в Равно поле бяха с много добра физиологична активност. Имат добри заложени кочани, фотосинтезират, има отток на асимилати в кочаните на царевицата. Всичко това доказва високата ефективност на продуктите, които „Екофол“ е заложил в програмата за хранене.
Амино Експерт Импулс – мощен продукт с подхранващо и биостимулиращо действие
От листните продукти при царевицата е използван Амино Експерт Импулс „Екофол“ – добре познат на пазара, работещ продукт. Внесен е в доза 200 мл/дка. При третирането към него е прибавен и Хеласол Цинк в доза 100 мл/дка. Линчо Енджов обясни, че продуктът е внесен превантивно, тъй като царевицата е цинколюбива и се нуждае да бъде запасена в необходимата фаза. При слънчогледа също е приложен Амино Експерт Импулс в доза 200 мл/дка. В по-късна фаза – бутонизоция, е приложен продуктът на „Екофол“ Хеласол Бор.
Амино Експерт Импулс помага на растенията да компенсират изоставането в развитието си
Линчо Енджов аргументира решението за включване на Амино Експерт Импулс в програмата за хранене и при двете култури: „Тази година сеитбите в региона закъсняха, тъй като пролетта беше доста влажна, почвата трудно изсъхна. По тази причина и посевите от царевица и слънчоглед се развиха по-късно. За тази цел ние избрахме продукт, който да помогне на растенията да компенсират изоставането в развитието си. Имаше и големи температурни амплитуди. Амино Експерт Импулс подпомогна растенията в преминаването на фазите по-най-добрия начин, за натрупване на необходимите хранителни асимилати и за изява на заложения им добивен потенциал“.
Цинкът има важно значение при царевицата
Цинкът участва във всички физиологични процеси при царевицата. Той е един от основните елементи за обмена на фосфора и азота при царевицата, затова препоръката на специалиста е да не се спестява неговото внасяне. Погрешно е схващането, че за да се внесе цинк, растенията трябва да проявят симптоми на цинков глад. Ако вече се види дефицит – щетата върху добива е нанесена. Не трябва да се върви след проблема, а да се работи превантивно. Фазата за внасяне Хеласол Цинк при царевицата е 4-ти – 6-и лист, когато нуждите на растението от този елемент е най-голяма.
Още за продуктите на „Екофол“ четете в следващите репортажни материали.

Прочетена 4274 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта