Пролетниците също са в депресия

Още в самото начало от развитие на пролетните култури, земята на места е вече напукана. Дневните температури са необичайно високи и силно стресират растенията. Още на 5-6 лист царевицата е с признаци на силен дефицит на влага – завиване на листата. В резултат на тези фактори посевите от слънчоглед и царевица са неизравнени, растенията са в различни фази и често се наблюдават различни признаци на дисбаланс в храненето както при царевицата, така и при слънчогледа.
Докато при есенниците трудно би могло да се направи нещо, което да защити растенията от високите температури и сушата, при пролетните култури фермерите все още могат да въздействат. Разбира се, възможностите не са прекалено големи, но все пак има такива, които да намалят негативните последици от стреса. Изключваме напояването, като практика, защото в страната почти няма поливни площи. Ако все пак това е възможно, едва ли е нужно да убеждаваме производителите, че това е най-ефикасната мярка срещу сушата и жегата.
Растенията биха могли по-леко да понесат високите температури и да ползват наличната влага по-икономично чрез подходящо листно торене. Елементите, които имат най-голямо значение в подобна ситуация са калий, бор, фосфор и не на последно място калций. Пазарът предлага много подобни продукти както на чужди, така и на български производители. Те са ефикасни, когато се приложат в ранни фази от развитието на пролетните култури – бутонизация при слънчогледа и 6-7 до 8-9 лист при царевицата.

Прочетена 3221 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта