Изкуствени средства стимулират самозащитата на растенията

В присъствието на толкова много токсични вещества едва ли можем да наречем заобикалящата ни околна среда приятелска. В тази връзка на много места по света се провеждат уникални експерименти за изследване на защитните свойства на растенията. Такива експерименти прилагат учени от Университета в Нюшател, Швейцария. Там учените задълбочено изучават естествените защитни сили на растенията и търсят методи за подобряването им. През последните петнадесет години в лабораториите на Университета с тази цел прилагат ß-аминомаслена киселина (BABA).
ВАВА е вещество, което се използва за подобряване устойчивостта на растенията към болести или неподходящи условия на околната среда - въпроси, които сега много остро стоят пред учените за разрешаване. Ние често си представяме имунната система на растенията, като напълно “замразена” или постоянна при всички условия. Но не трябва да забравяме, че растенията имат способността да се адаптират към промените в околната среда, и че тези промени са обратими след като факторът предизвикващ напрежението изчезне.
Установено е, че при правилно стимулиране на растения-опитни образци с различни вещества може да се постигне ускоряване или повишаване на тяхната реакция в отговор на атаката на патогените или неприятелите по растенията. В експериментите на Университета на Нюшател този “стимул” е ß-аминомаслената киселина.
Рапицата, гроздето, царевицата са едни от културите, които са много чувствителни към промените в околната среда. Благодарение на направените опити с тези растения, е възможно да се определят положителните и отрицателните страни при третирането с ß-аминомаслена киселина. Тя предизвиква биохимична реакция в растителните клетки, които помагат на организма да оцелее във враждебна среда. Освен това ß-аминомаслената киселина вече е доказала ефективността си срещу всички видове патогенни - бактерии, вируси, гъби, оомицети, нематоди и насекоми.
Механизмите, с които ß-аминомаслената киселина дава “свежест и жизненост” на растенията все още остават неизвестни. Ето защо, учените търсят отговор на въпроса, кои гени как се проявяват под въздействието на аминокиселините.
В какво се заключава опитът на изследователите от Университета в Невшател, уникалните резултати от който за пръв път в света са публикувани в списанието „Физиология на растенията”? В тях учените сравняват реакцията на видове от растението Arabis sp. спрямо различни концентрации на ß-аминомаслена киселина. Тези от тях, които са стимулирани с водни разтвори, съдържащи ß-аминомаслена киселина показали по-голяма устойчивост към болестотворните бактерии от рода Pseudomonas, отколкото контролните растения, които са поливани с чешмяна вода. Дори следващото поколение, получено от групата, при която е използвана ß-аминомаслена киселина, е показало много по-добра самозащита срещу патогенни бактерии и плесени.
В действителност, тези процедури не се отразяват върху самите гени, няма ДНК мутация, а само придобитите свойства се предават на потомците. Това е естествен механизъм, който помага на растенията да се адаптират към враждебна среда. Въпреки това, явлението е обратимо. Ако новото поколение не се полива с ß-аминомаслена киселина с течение на времето устойчивостта към всички видове вируси и други паразити намалява и в крайна сметка следващото поколение, може да се върне към нормалното си състояние.

Прочетена 3382 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта