Стопаните задържат продукцията си в складовете

Освен при рапицата, изкупните цени и на останалите основни селскостопански стоки са ниски. Това кара земеделските производители да съхраняват продукцията си за неопределено време, без да са сигурни, че цените ще тръгнат нагоре. Всичко се обяснява с голямото или свръхпроизводството на пшеница, слънчоглед и царевица в световен мащаб. Предлаганите в момента цени не покриват разходите на продукцията и производителите трябва да продават на загуба. Слънчогледът у нас се изкупува по 500, 510 – 520 лв./т, докато цената му миналата година беше със 100 лв./т по-висока. При добив 240 – 250 кг/дка сметките излизат на червено. Не по-добре стоят нещата и при пшеницата, която се изкупува по 250 – 300 лв./т. Изкупуването на царевицата започна на 250 лв./т по фютчърсните сделки, но в момента и там се наблюдава спад – търси се на 230 – 240 лв./т. При добиви от 1000 т/дка, както се движи средният добив при ранните хибриди, може да се каже, че цената е сравнително добра.
Но при царевицата сега има и друг фактор, който ще дърпа печалбата надолу – влагата. Все още в страната основната площ с царевица не е ожъната, поради висока влажност на зърното: над 16 –19%. Производителите избягват да жънат, за да не оскъпяват продукцията със сушене, но това пък ще забави подготовката на площите за сеитбата на пшеница.
За сеитбата на пшеницата може да се каже, че е в начален етап. Земеделските производители започнаха усилено да сеят след първата седмица на октомври. Докога ще трае кампанията, е трудно да се прогнозира. Всичко зависи от два фактора: характера на времето и организацията, която всяка стопанска структура си направи.
(ГФ)

Прочетена 2840 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта