Отново предупреждение срещу отказа от пестициди

Значението на продуктите за растителна защита с оглед на безопасността на храните в Австрия още един път потвърди Промишлената група за растителна защита (Industrie Gruppe Pflanzenschutz, IGP).
Резултатите от полските тестове "schauFELDER" показаха, че на полета необработени с пестициди, добива е бил по-нисък с 20-60% в сравнение с контролните парцели, третирани със средства за растителна защита, заяви във Виена генералният директор IGP Кристиан Щокман. Дори по отношение на качествотото има значителни загуби. Поради конкуренцията с плевелите, зърното например търпи загуби и в размера, и в теглото.
"Ако австрийските фермери решат напълно да минат без пестициди, то качеството на хранителните продукти ще бъде в опасност", предупреждава Щокман. Фермерите желаят основно да поддържат здрави растенията. Те не искат максимален доход, а оптимален баланс между устойчивото производство и здрава (не замърсена) почва.
Използването на съвременно оборудване през последните няколко десетилетия е направило възможно значителното увеличаване на доходите на местните земеделски производители по време на зелената революция, съобщава IGP. Отказ от тях не само застрашава сигурността на доставките, но също така ще направи Австрия зависима от световния пазар. Затова, IGP призовава за създаването на стабилна и надеждна правна и политическа основа за одобрение и употреба на продукти за растителна защита.
"Последните забрани въз основа на едностранни дебати на никого няма да помогнат, но ние сме готови за справедлива дискусия относно използването на продуктите за растителна защита" – казва Щокмар. Съветът на директорите на IGP се оплака, че често има предупреждения срещу употребата на пестициди и необосновано се изисква пълен отказ от продукти за растителна защита. Не може да се пренебрегне влиянието, което това ще окаже върху продоволствената сигурност и самообезпечение. Земеделските производители се нуждаят от ясна гаранционна политика за модерното селскостопанско производство.

Прочетена 2229 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта