Италианските плодове и зеленчуци са станали много по-чисти

През последните 10 години, съдържанието на пестициди в италианските плодове и зеленчуци е намаляло от 5,6% до 0,5%. Стабилни ниски нива, са регистрирани през 2011 година. Продукти, в които често са откривани следи от пестициди са целина, домати и цитрусови плодове.
 
Използването на пестициди при отглеждането на плодове, зеленчуци, грозде, маслини и зърнени култури в Италия е намаляло почти 10 пъти през последните 10 години; точно със същия коефициент се увеличава и броят на проверките за наличието на пестициди от италианските служби. Това се посочва от данните на "Национална програма за контрол на остатъци от пестициди в храните от растителен произход", публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването на Италия.
 
Прогресивно намалява процентното съдържание на остатъци от пестициди в продукти от растителен произход, което е 5,6% през 1993 г., пада до 0,5% през периода 2011-2014 г. Сред видовете зеленчуци, в които все още са откриват пестициди са целина и домати, а сред най-изложени на риск от плодовете са: портокали, лимони, сливи, кайсии и банани.
 
В сравнение с 2011 г., в доклада се казва също така че „процентът на замърсените с   химикали плодове и зеленчуци, доставени от третия свят е намалял". Този резултат е постигнат "чрез увеличаване на контрола" и увеличаване знанията на италианските фермери за правилното използване на средствата за защита на растенията, което прави Италия един от лидерите за страните в Европа. Мониторингът на Европейската комисия по безопасност на храните (EFSA) през 2011 г. показа, че средното съдържание на опасни пестициди в продукти за еврозоната е 1,6%.

Прочетена 2343 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта