Новата система за маркировка ще помогне за решаване на един сериозен проблем

Американската агенция за околна среда (ЕРА) стартира нова програма, която има за цел да намали т. нар. дрейф на пестициди (DP), както и да помогне за развитието и използването на по-безопасни технологии и оборудване в областта на земеделието.
Дрейф на пестициди се нарича неумишленото им разпространение и в резултат - евентуални негативни последици. Програмата Drift Reduction Technology (дрейф –технологии за намаляване) насърчава производителите доброволно да изпращат данни на ЕРА за технологии, които забавят дрейфа на пестициди и проверка на ефективността на иновациите им. Агенцията ще оценява представените данни и ще поставя на продукта от една до четири звезди. EPA също иска от производителите на пестициди да маркират своите продукти за съвместно използване с Drift Reduction Technology.
Агенцията твърди, че около 10% от всички земеделски пестициди са предмет на дрейф. Около 32 хиляди тона пестициди на стойност до 640 милиона долара ежегодно се губят като резултат на дрейфа на пестициди. EPA се бори с този проблем повече от десетилетие.
„Всяка година, държавните и местните власти получават хиляди жалби във връзка с влиянието на дрейфа на пестициди на хора, диви животни и растения. Нашата нова рейтингова система на продукти и технологии ще помогне на фермерите да намалят дрейфа и ще защити съседни полета, а също така ще помогне за намаляване на разходите. EPA се надява Drift Reduction Technology да има ефект от есента на 2015 г.“, казва Джим Джоунс, асистент в EPA по химическа безопасност и предотвратяване на замърсяването на околната среда.
Асоциация CropLife America даде висока оценка на новата програма и изрази мнение, че това е добър начин да признават ползите от новите технологии. „Drift Reduction Technology е важен крайъгълен камък за ЕРА и ние се надяваме, че тя ще продължи да се развива и да се подобрява,“ - каза Майк Легет, директор на екологичната политика на CropLife America.
Екологични групи обаче се опасяват от доброволния характер на програмата. Някои производители разкритикуваха усилията на EPA, като твърдят, че промените ще доведат до факта, че агенцията ще започне да увеличава риска от дрейфа и това би могло да доведе до ненужни ограничения върху използването на определени пестициди. Защитниците на околната среда - няколко адвокати, които са специализирани в съдебни дела на земеделски производители, продължават да се борят за подобраване положението с дрейфа на пестициди и призовават за по-строги стандарти за безопасност в тази област.

Прочетена 2496 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта