Хербицидите на Байер КропСайанс действат и при сурови условия

„Отложеният старт” на някой от тях прави царевицата независима от плевелите

С. Дропла, обл. Добричка, Петър ЙОРДАНОВ
Условията за отглеждане на царевица през последните години не са много добри. Това особено важи за Добруджа, където валежите през лятото са рядко явление. Въпреки това, културата е основна за района и производителите търсят начин да се противопоставят на суровите условия. Как го правят? От една страна, като търсят подходящи хибриди с повишена устойчивост към засушаване, а от друга - с подходящи ефикасни растителнозащитни продукти и технологии.
Можем спокойно да кажем, че продуктите на Байер КропСайанс при царевицата в Добруджа са сред основните и по-конкретно - хербицидите.
На състоялия се наскоро Открит ден на фирмата край с. Дропла, Добричко, производителите имаха възможност да видят приложението на хербицидите на Байер КропСайанс при царевицата както самостоятелно, така и в различни комбинации.
Иновативни продукти, които сами се реактивират
В опитните участъци, които Жечо Мурзов – маркетинг мениджър Байер КропСайанс България презентираше пред една от групите фермери посетили с. Дропла, голям интерес предизвика системата от приложението на два продукта: Мерлин Флекс - приложен почвено, последван от Лаудис. Това е една от най-предпочитаните схеми, уточни експертът, защото и двата продукта са изключително толерантни към царевицата. Мерлин Флекс има антидот, който предпазва царевицата дори при много силни валежи, докато Лаудис е продуктът който може да бъде приложен в голям диапазон от време при културата – от 2-3-ти лист до 8-9-ти лист. На опитните участъци край с. Дропла, Добричко производителите видяха перфектното състояние на царевицата 10 дни след приложението на Лаудис, въпреки че в резултат на сушата посевът беше не изравнен и имаше растения в различни фази на развитие. Предимството на тази комбинация е, че използването на Лаудис вегетационно при засушаване води до унищожаване на всички плевели. Ако по-късно след това падне дъжд,  Мерлин Флекс се активира и защитава културата от поникващите плевели.
Фермерите видяха още, че при прилагане на Мерлин Флекс в много ранна фаза от вегетацията на културата не се налага никаква корекция срещу плевели и може да се мине само с една обработка на почвата. Това е така, защото продуктът е достатъчно селективен и може да бъде приложен във фаза 3-ти лист на царевицата.
Байер КропСайанс има решения за всички случаи
Много често поради прилагания сеитбооборот в полетата с царевица се случва да има самосевки от слънчоглед, „придружавани” от бутрак, повитица или паламида. За подобни случай Байер имат изключително добро решение и това беше очевидно на полето край с. Дропла. Специалистите на фирмата препоръчват при такъв плевелен състав прилагането на Мерлин Флекс ранно вегетационно, съчетано с 2,4 Д аминна сол. Благодарение на антидота, който се съдържа в Мерлин флекс, 2,4Д е много по-безопасен и толерантен към царевицата, а резултатът е че няма и следа от живи плевели, включително и самосевка от слънчоглед. Жечо Мурзов коректно предупреди фермерите, че могат да комбинират Мерлин флекс и с други противошироколистни хербициди (Дикамба или други 2,4Д съдържащи), като единствено не бива той да се смесва с  естерната форма на 2,4Д.  
Много добър контрол над плевелите фермерите видяха от еднократно приложение на Екип, който е много добър балурицид, но се справя перфектно и със заплевеляване от широколистни плевели. При наличие на лобода, бутрак или паламида към него е добре да се прибави и продукт за широколистни плевели. Екип също е достатъчно толерантен към различните фази от развитие на царевицата, което се видя в не изравнения царевичен посев.
Новият хербицид Аденго позволява гъвкавост
Интересен беше и опитът с новия почвен хербицид на Байер – Аденго, приложен почвено, отново при недобри условия за такъв тип продукти. Въпреки това, освен намаления брой широколистни плевели тук се видя и редуцираният брой на кокошото просо, което в не третираната контрола беше в големи количества.
Показана беше и комбинация от Аденго плюс Екип, в която нямаше голяма разлика от това, което е направено само с Екип, защато Аденго е бил приложен почвено и ефекта му е впечатляващ. Най-атрактивно тук се оказа приложението на Аденго ранно вегетационно, което специалистите на Байер препоръчват. В опитния парцел фермерите не успяха да видят нито един останал плевел, което показва, че ранното приложение на този продукт дава възможност за пълен контрол както на житните, така и на широколистните плевели. Разбира се с уточнението, което г-н Мурзов направи, че фермерите трябва да се съобразяват с фазата на плевелите – житните трябва да са във фаза 2-3-ти лист, а широколистните във 2-3 същински лист. Тук продуктът е бил приложен навреме и се видя, че ефектът от него е невероятен. Дозата при която е регистриран Аденго е 40- 44 мл: по-голямата доза е за почвено, а по-малката за ранно вегетационно приложение. Както се видя, условията в Добруджа и тази година са доста драстични по отношение на влага, но те не са попречили за перфектното действие на продукта.
И не по-малко впечатляващи бяха резултатите от вегетационния хербицид на Байер - Вентум, който контролира както широколистни, така и житни плевели. Продуктът е най-предпочитаният от производителите в Североизточна България, защото е за професионалисти. Дозата на Вентум е ниска - 14 г + 200 мл прилепител. На опитния участък хербицидът беше приложен във фаза 6-ти лист.
Ценна препоръка към фермерите при избора на хербицид
На открития ден на Байер, край с. Дропла, Добричко, Жечо Мурзов направи ценна препоръка към производителите на царевица, а именно: „Ако трябва да избираме кой от трите вегетационни хербицида да използваме, трябва да се съобразим с няколко условия:
- първото е видът на заплевеляването;
- второто, което е много важно – физиологичното състояние на царевицата;
- и третото – фазата на растенията и на плевелите.”
С предложения богат набор от продукти на Байер КропСайанс, както и показаните възможни комбинации между тях, фермерите имат ефикасно оръжие за борба с плевелите при царевицата. След видяното в с. Дропла, Добричко, изборът им за най-ефикасното решение ще бъде много по-лесен.

Прочетена 5752 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта