Мастър Клас в житни култури от Байер България Избрана

Мастър Клас е технология, която обхваща целия процес на производството на житни култури - от избора на поле до жътва.

Мастър Клас в житни култури е разделен на няколко основни прoизводствени периода и се насочва към факторите, върху които можем да повлияем, за да се повиши устойчивостта и рентабилността на производството.

80% от добива на зимната пшеница зависи от това как той ще се формира през есента, а за целта е необходимо да спазваме следните условия:

Подготовка за сеитба

 

snimka 2В този период се взимат важни решения по отношение на предшественика, обработката на почвата, избора на сортове семена, третирането на семената, дълбочината и срока на сеитба, посевната норма и предсеитбеното торене.

Много често културата блокира своя добивен потенциал поради лоша и едностранна обработка на почвата, като в резултат се образува уплътнен слой почва или „плужна пета“.

Как да определим дали този проблем съществува при нас?

snimka 3Необходимо е да проследим как се развива кореновата система на растенията в предшестващата култура. При наличие на уплътнен слой почва (плужна пета) движението на вода и въздух (инфилтация в почвата) се влошава. Нарушава се и температурният режим на почвата, при което тя може да прегрее или лесно да замръзне. Недостигът на хранителни вещества също може да е признак за лоша обработка на почвата.

Ето как се отразява това на културата. При наличие на почвена кора валежите се оттичат и не достигат по-дълбоките почвени слоеве. По този начин почвата не може да се запаси с влага докато повърхностният почвен слой се преовлажнява. Така се нарушава инфилтрацията и движението на кислород в почвата.

При наличие на уплътнен слой почва кореновата система попада в ограничен почвен хоризонт. Това намалява достъпа на растенията до влага и хранителни вещества, което от своя страна води до абортиране на класовете и / или загуба на зърнената маса.

Това може да се установи още при предшестващата култура като се обследва как се развива коренът ѝ. Ето пример със слънчоглед, коренът на който има нарушен растеж поради преуплътняване на почвата.

snimka 4При наличие на плужна пета се нарушава и температурният баланс в почвата. Това води до увеличаване на броя на циклите на замръзване, което повишава риска от измръзване на културата. Последица от нарушения температурен баланс може да е и преждевременното начало на подновяване на вегетацията.

За да подобрим качеството на обработката е необходимо да направим проверка на почвения профил за наличие на плужна пета. При наличие на такава е необходимо да се извърши продълбочаване на почвата през определен период, за да може плужната пета да се разбие и оттам да се подобри структурата на почвата.

Друг важен фактор за сформирането на добива наесен е изборът на сорт и третирането на семена.

Изборът на сорт е в основата на управлението на риска при отглеждането на пшеница.

snimka 5Сортът зависи от региона, в който се засяват семената и неговите специфики. За тази цел е нужно да се обърне внимание на следните характеристики:

  • Способност за силно есенно и пролетно братене

Защо е важно силното братене? Братенето в важно за залагането на продуктивни растения още през есента. Тогава се формира и най-голямата част от добива. Растенията трябва да бъдат добре развити преди настъпване нa зимата.

Пролетното братене дава гъвкавост на културата, ако климатичните условия не са били подходящи през есента. През пролетта сортовете със силна братимост имат последен шанс за залагане на добив.

Най-утвърдени са сортовете от западната селекция – Авеню, Софру,Басмати, Стромболи др.

  • Устойчивост на измръзване и засушаване

При такива неблагоприятни условия са подходящи сортовете, които са най-адаптирани за условията на страната. Най-често това са сортове от българската селекция.

  • Потенциал за добив

Потенциалът за добив също е от съществено значение. Западната селекция е с високодобивен потенциал, но е важно тя да бъде съобразена и с другите важни показатели на сорта, нужни за съответния регион и интензивност на отглеждане.

  • Устойчивост към болести

Наблюдава се сериозен напредък в разработката на сортове, толерантни към някои патогени като брашнеста мана и септория. Все още обаче кафявата ръжда и фузариозата остават предизвикателство и е небходимо опазване с препарати за растителна защита. Освен това през последните години се разработват дигитални технологии, даващи информация за настоящото и бъдещо ниво на зараза на базата на прогнози и климатични модели.

Устойчивост към полягане / удобство при събиране на реколтата

Решението на този проблем са нискостъблените сортове пшеница или използването на растежни регулатори за скъсяване на междувъзлията с третиране в периода първи стъблен възел на пшеницата (Серон®). Друго решение е използване на медни препарати във фаза вретенене на културата.

  • Група на зрялост

Препоръката е да се разпредели риска и да се изберат сортове, които да имат различна ранозрялост, като половината от площите в стопанството се препоръчва да се засеят със среднозрели сортове.

Характеристиките на сортовете са много, но е важно да се определят приоритетите, които са от решаващо значение за отглеждането на зимна пшеница за конкретния регион!

Предпазване от болести, пренасяни чрез семена и почва

snimka 6След като изборът на семена е направен, е необходимо третиране с обеззаразители. Важно е да се изберат продукти, контролиращи най-важните семенно и почвено преносими патогени.

Препоръката на специалистите от Байер е употребата на трикомпонентния обеззаразител Баритон® Супер.

Какви са предимствата на Баритон® Супер:

 • Нова, напълно завършена комбинация от активни вещества с различен механизъм на действие за третиране на семена.

 • Комбинацията от протиоконазол + флудиоксонил осигуряват най-добра защита срещу кореново гниене и снежна плесен.

 • Изключително широк спектър на регистрирани болести в основните житни култури.

 • Подсигурява безопасно покълване и здрав старт на растенията.

 • Баритон® Супер осигурява по-висока сигурност при презимуване на пшеницата, едновременно покълване и по-добре развита коренова система, повишава ефикасността срещу стресови фактори като всичко това предполага получаване на по-висок добив.

Другото предложение, което действа безкомпромисно срещу всички икономически важни болести, пренасяни със семена и почва, е Редиго® Про.

Какви са предимствата на Редиго® Про:

 • Пълен контрол на почвени патогени като снежна плесен и кореново гниене, които могат да редуцират добива до 40 %. Основната и най-ефективна борба срещу тези патогени е превантивната чрез обеззаразяване.

 • Отличен старт и мощно развитие на младите растения през есента както на листната маса, така и на кореновата система.

 • Равномерно поникване, гарниран посев и здрави растения.

 • Интензивно братене и достигане на оптимална фаза за презимуване.

За повече информация се обърнете към представителя на Байер за Вашия регион.

Очаквайте следващите материали за Мастър Клас в пшеница. В следващата статия ще разкажем повече за момента на сеитба, сеитбена норма и дълбочина на засяване, както и как влияят тези фактори върху формирането на добива.

Прочетена 6159 пъти Последно променена в Сряда, 29 Септември 2021 16:24
Оценете
(1 глас)

About Author

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта