„Искам да достигна съвършенство в отглеждането на магданоз”

Пазарът е много труден, но с постоянство и упоритост всичко се постига, казва един млад български фермер, който залага на нетрадиционното производство

Екип на „Гласът на фермера”
magdanEмил Стоев от с. Ивайло,  Пазарджишко е само на 25 години, но вече има достатъчно опит и дори собствена технология в производството на магданоз. Похвално е, че има такива млади хора в България, чийто ентусиазъм и труд ние искаме да популяризираме. Неговият пример може би ще зарази и други млади хора, които, за съжаление, така не достигат в българското село.
Г-н Стоев представете се накратко пред читателите на вестник „Гласът на фермера”.
- Аз съм млад земеделец, който се занимава главно с производството на магданоз. Занимавам се с това производство от 18 годишна възраст, като първоначално започнах с 400 кв. м, а в момента отглеждам близо 6 декара.
От кога отглеждате магданоз и как се спряхте точно на тази култура?
- Отглеждам магданоза вече седма години. Според мен тази култура се отглежда най-лесно. И още нещо, защото започва да се реколтира най-рано напролет до най-късно на есен.
Какви сортове отглеждате?
За ранното пролетно производство отглеждам Фестивал, който сея есента, а за лятното производство отглеждам Италиански гигант.
Каква накратко е технологията, която прилагате?
Отглеждам магданоза на висока леха. Схемата на сеитба е моя идея, по четири реда в леха, защото колкото растенията са по-рядко, толкова по-добре се развиват, също така магданозът обича и да му е влажно.
До каква степен е механизирано производството ви и какви ръчни операции прилагате?
-Почти всичко извършвам механизирано, поливам с капково напояване от собствен сондаж, пръскам с трактор с навесна пръскачка. Единствено брането ми е ръчно, но мисля занапред да механизирам и тази операция. При прибирането се налага да наемам допълнително по 2-3 човека.
Използвате ли торове в производството?
Торове не използвам, тъй като преди няколко години мястото беше наторено с оборски тор, което е най-добрия начин за обогатяване на почвата.
Къде реализирате продукцията?
Цялата реколта от магданоз продавам директно от вкъщи на няколко човека - половината заминава за София, а другия го вземат за нашия Кауфланд в Пазарджик.
Колко пъти правите резитба?
На магданозът, който сея в късната есен и реколтирам рано напролет правя 1-2 беритби според продължителността на пролетта. От лятното производство на Италиански гигант вземам по 4-5 реколти, пак според есента. Тази година беше с хубава есен и позволи 5-та беритба.
Срещате ли проблеми в производството?
-Проблеми има само през лятото, когато културата се напада от люцерновия молец и тютюневия трипс и иска интензивни пръскания с инсектициди. Дори в повечето случаи стигам до орязване и хвърляне на продукцията, защото разходите за пръскане и поливане надвишават приходите, които не са големи.
Каква е изкупната цена?
-Изкупната цена варира от 0,08 до 0,10 лв. за връзка. Въпреки това гледането за мен е страст и предизвикателство, просто искам да достигна съвършенство в отглеждането на магданоз. Пазара е много труден, но с постоянство и упоритост всичко се постига.
Освен магданоз имате ли опит с други растения и какво ще отглеждате в бъдеще?
- Отглеждал съм още и копър и за напред мисля да се занимавам с производство на различни видове подправки.
Използвал ли сте средства от еврофондовете?
- Не, не съм кандидатствал, не знам дали има програма за такъв вид зеленчуци, а и нямам информация за това. Всичко е с мои средства и с помощта на моето семейство, за което много им благодаря.
Какво ще кажете специално за читателите на вестника ни?
Искам да им кажа, че промяната в България ще започне от селата, защото в едно село има много хора и всички се поздравяват, а в градовете живеят врата до врата и дори не се познават. И да вярват в младите хора!
Публикуваме материалът за Емил защото сме впечатлени от предприемчивостта и любовта към земята на един млад човек. Знаем, че въпреки, че е трудно има и други млади хора в българските села, които също като Емил изкарват хляба си с пот на челото от земята. Емил се надява да намери в тяхно лице партньори и съратници, с които да обменя опит и заедно да преодоляват трудностите. А ние се надяваме да продължим да представяме подобни успешни млади фермери на страниците на „Гласът на фермера“. Ако вие сте такъв, потърсете ни!

Прочетена 32068 пъти
Оценете
(25 гласа)

4 Responses Found

 • Връзка на коментара
  Димитър Събота, 13 Април 2019 18:12

  Здравейте приятели,

  как да се свържа с Eмил Стоев от с. Ивайло

 • Връзка на коментара
  ДД Четвъртък, 25 Февруари 2016 14:00

  Кауфланд и другите гнусни мегакорпорации не ги интересува чистотата, а заробването на хората. В магазина искат 1 лев. Дали не могат и сега да му вдигнат изкупната цена. Тяхното присъствие тук е грабеж и геноцид. Ние сме съучастници докато плащаме данъци и изпълняваме закони на престъпници. Съучастници сме докато играем в играта с парите! Можете ли да с предствите свят без пари, защото ако не можете, спукана ни е работата. Това е средството на болния елит за контрол над нас! Бачкайте роби...

 • Връзка на коментара
  Филип Сряда, 24 Февруари 2016 17:16

  Поздравления! Можеш да опиташ на малка площ да замениш купешкия инсектицид с масерация на коприва, глухарче, листа от бъз, кукуряк и тютюн ( подредени са в намаляващ ред като количество. ) след като кисне поне един месец сместа е готова за интензивно разбъркване, разреждане с 5 части вода( иначе изгаря растенията) и пръскане. Този инсектицид е доста силен и може би ще свърши работа и така дано да ти вдигнат изкупната цена, при положение, че магданозът ще бъде екологично чист. Можеш да ми пишеш на fb Filip Kirilov за подробности. Със здраве!

 • Връзка на коментара
  nikola Понеделник, 08 Февруари 2016 04:06

  dobre e ,kolkovrazki se polu4avat ot 1 m kv. i

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта