Раде Бобанович - танцуващият в земеделието Избрана

Хърватският фермер е организирал кооператива „Маслина и вино”, чието производство възлиза на близо 7 хил. бутилки вино и 40 хил. литра зехтин годишно

Мартин Иванов

С неподражаемия си характер, хъс и ексцентричност, хърватският фермер Раде Бобанович е пример за това, как човек може да постигне всичко и да се чувства удовлетворен от себе си, когато обича земята, на която е роден и която обработва. Посрещна ни - две дузини европейски журналисти, качен на волната си кобила, показвайки ни резултата от своя труд - кооператива „Маслина и вино”, а насред лозята и маслиновите горички и своето ранчо, в което е скътал тайните  за производството на хубаво вино и качествен зехтин. Създаденият от него и приятелите му рай се намира в община Полача (Polaca) , част от региона на Задар.

WP 20180606 17 22 41 Pro

За успеха в днешното земеделие, когато си зависим от редица икономически, климатични и политически условия, често е нужно да лавираш, или както казва  Раде Бобанович : „Трябва да умееш да танцуваш в земеделието.

Ако една година маслините не вървят, да заложиш на гроздето

и обратното”. Създал ги е през 2006 година, като се обединил с още двама приятели сред които е и Желко Ужалац.  

Маслините заемат площ от 41 хектара, лозовите насаждения са върху още 11  хектара - предимно френски и местни сортове и 3 хектара със смокини  като цялата продукция е биологична. „Имаме проблем със силния вятър, който понякога надминава 250 км/час“, споделя Раде Бобанович. По думите му климатичните условия  по принцип са много подходящи за отглеждане на маслините и особено за сортовете, характеризиращи се с устойчивост на ниските температури, макар че през тази година засушаването сигурно ще окаже негативно влияние.  Почвата за отглеждане на маслините е специално подготвена, като

използва само органични материали за обработката

и, а напояването е локално от три водоизточника.

„Температурите в момента за маслиновите дръвчета  не са нормални”, признава фермерът. Времето на посещението ни съвпадна с горещини, в които термометърът не слизаше под 35 градуса, а нормалните за развитието на маслините в началото на юни температури според него са с 10-12 градуса по-ниски. От маслините произвежда два вида зехтин - за риба и барбекю, а от самия зехтин пък прави 35 градусова алкохолна напитка, която ние определяме като ликьор.

35114103 1904907272887843 1856089092131913728 n

Ранчото е оборудвано с абсолютно всички машини за обработка на маслините и съхраняване на зехтина, като основната му съкровищница – избата, е разположена под земята.

Общото производство на кооператива „Маслина и вино” възлиза на близо 7 хил. бутилки вино и 40 хил. литра зехтин. Тази година обаче по думите му няма да е толкова добра и той очаква производството на мазната течност да спадне  до 25 хил. литра.

Към вината интерес има от различни европейски страни като Швеция и Германия, а ранчото на кооператива „Маслина и  вино” е отворено за посетители ежедневно.

Само ден преди европейската медийна визита, негови гости са били туристи от Норвегия.

Признава че държавата не му помага, напротив - счита, че взема твърде много от заработеното от фермерите.  Оценява държавната помощ на 1%. „Ако съм получил помощ, то е за закупуването на някои от машините.

Плащаме на ден по 50 евро на работник, като 20 евро от тях даваме на държавата

Това са много, може би 10 евро да, но не повече”, коментира фермерът, в чиято страна също има недостиг на работна ръка в земеделието.

Собствения си труд оценява на 45 евро.

Конете са първата му любов, но когато започнал да ги отглежда преди 25 години, не срещнал разбиране от местните жители. Затова изоставил намеренията си да инвестира в коне и се насочил към отглеждането на грозде и маслини.

„Тук имаме три в едно - спокойствие, добро вино и храна. Това е идеята. Това е моят живот - земеделието. По-рано работех в офис, но не исках да изкарвам парите си по този начин и затова се насочих към земеделието”, разказва той.

Счита себе си и семейството на приятеля си Желко за последните мохикани

Когато започнали да работят заедно, всички ги обявили за побъркани.

За последните 15 години след края на войната регионът около Полача  е станал истински магнит за туристите и вече тук има близо 30 къщи за селски туризъм. „Това е добре. Е, не е чак толкова много, но преди 15 години всичко е тънело в разруха. Сега имаме толкова красиви къщички, специално за туризъм, а само на осем километра от нас е красивото хърватско крайбрежие”, разказва  Раде.

В кооператива има още близо 30 души, които подпомагат с машини и трактори, а освен това обработват още декари. Казал им, че ако искат да работят заедно, трябва да отглеждат биологична продукция. Използва много просто и ефикасно средство за борба с вредителите - коктейл от конска урина, мед и мляко, малко вода и захар.

„Успехът в земеделието се крие в умението да променяш културите, които отглеждаш

Имам 45 хектара маслини, 11 хектара грозде и 3 хектара смокини. Смокините са добра стока за търгуване, защото всеки ден пазара у нас има нужда от 5 хил. килограма  свежи смокини. Аз произвеждам 500 килограма на сезон”, казва  Раде. Според него, за да можеш да се занимаваш и да печелиш от земеделие, трябва да имаш акъл.  

На раздяла очарован му пожелавам да не губи вяра в най-голямата си любов - земеделието, а той в типично негов стил отвръща, канейки ни отново: „Аз ще остана тук може би  100 години”, заедно с маслините, виното и любимите коне...

Прочетена 1236 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта