Проверяват подадените заявления за обезщетение заради АЧС, има отказани плащания Избрана

В предизборна ситуация сме, има съмнения, че на места кметовете злоупотребяват с мярката, каза министър Танева по време на петъчния парламентарен контрол

Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при Африканска чума по свинете, има отказани заявления. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на петъчния парламентарен контрол, в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова - Пиралкова за изплащането на обезщетенията в размер на 300 лева на личните стопанства в страната заради АЧС, предава Агенция "Фокус".

Броят на стопанствата, подадени по списък в МЗХГ е 34 821, подадените заявления в областните дирекции по безопасност на храните са 29 500, финансовото подпомагане е в размер на 8 млн. 850 хил. лв. Средствата са изплатени в 1691 населени места, в 179 общини. Тази информация е събрана през областните епизоотични комисии от кмета на населеното място и от официалния ветеринарен доктор. Обезщетените лични стопанства нямат регистрация в системата на Агенцията по храните. Причините за това са много, включително и това, че те не отговарят на изискванията за лично стопанство, регламентирани в Наредба 44 - отглеждане само на свине за угояване до 5 броя, обясни Танева.

Проверките на личните стопанства продължават. Получените сигнали за неправомерно искане на обезщетения се проверяват, където има нарушения, плащането се отказва. „Тази мярка са прилага в навечерието на местни избори и не бих могла да отрека, че в някои населени места имаше установени опити тази мярка да се потребява в един или друг смисъл, с оглед на идващите избори. Правим проверки и в момента и на принципа на анализа на риска и в други области, за да установим дали всичко, което е подадено, подписано и потвърдено от кметовете и ветеринарния доктор отговаря на подадените данни", коментира Танева.

"Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване. Бяха взети строги мерки, благодаря на всички хора, които изпълниха препоръките на Агенцията за безопасност на храните, на областните епизоотични щабове и предпиреха мерките, които засягаха личните стопанства, с цел намаляване на епизоотичния риск и ограничаване на щетите от заболяването. Без тяхното разбиране и изпълнението на тези мерки, щетите щяха да бъде по-големи. Това е мнението на специалистите в тази област и на научните сътрудници", допълни още министър Танева.

Прочетена 3953 пъти Последно променена в Петък, 27 Септември 2019 13:35
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта