Страната, където се леят реки от мляко, а фермерите са доволни от живота Избрана

Според изследванията на международната организация Transparency International, през 2016 година новозеландското правителство е заело първо място в света по прозрачност и липса на корупция

Андрю Холдейн

Фермер от Нова Зеландия

В икономиката на Нова Зеландия земеделието заема важно място – на земеделската продукция се пада около половината от целия износ на страната. При това повечето отрасли на земеделието се отличават с висока ефективност и доходност, широко и повсеместно внедряване на иновативни технологии и особен подход в отношенията между държавата и фермерите.

20150506012049541

Посоката на развитие на земеделието на Нова Зеландия е определена от постепенно провежданите от правителството във времето важни реформи, в резултат на което се е образувала много своеобразна структура на земеделието. В много от своите части тя съществено се отличава от приетите в останалите развити страни системи и обуславя успешното развитие на земеделието в тази страна.

Успeхът в цифри

Нова Зеландия е един от най-големите в света износители на агнешко месо и втора след Австралия по износ на вълна. Въпреки намаляването в общото поголовие на овцете през 70-те години на миналия век от 70 млн. глави до днешните 30 млн., обемите на изнасяното месо не са намалели, благодарение на най-новите научни разработки в областта на селекцията, както и от подобряването на методите за отглеждането на животните.

jack large

Но основната специализация и най-доходоносният отрасъл в земеделието на Нова Зеландия е производството на мляко. Частта на страната в световното производство е 33 на сто, а 95 на сто от произвежданите суровини се изнасят под формата на масло, сирена и сухо вещество в 140 страни по света. Нова Зеландия произвежда почти половината от световния обем на пълномаслено сухо мляко, тъй като местните крави произвеждат около 377 кг сухи млечни вещества на глава за година. Най-големият играч на новозеландския млечен пазар е компанията Fonterra, произвеждаща около 87 на сто от млякото в страната. Кооперативът обединява 11,4 хиляди акционери и представлява не просто организация за преработка на суровина и продажбата й с добавена стойност, но е и мощен износител извън страната.

Особени права

Климатът на Нова Зеландия е достатъчно мек и благоприятен за отглеждането на тревни култури, често в течение на целия сезон. По тази причина пасищата заемат 51 на сто от цялата територия на островите, което обуславя значително преимущество на пасищното животновъдство. При това правителството се е отказало от субсидирането на местните фермери и регулирането на цените с административни методи, което е способствало за преструктурирането на новозеландското земеделие, значителното повишаване на конкурентноспособността на фермерите и увеличаването на доходите им.

P16.LANDCORP Camilla Rutherford 8609

Съществуват и други причина за толкова ефективното развитие на земеделието в Нова Зеландия. Една от тях са особените имуществени права. Още от колониалните времена жителите на страната имат безусловни права на собственост. Благодарение на това на острова е започнал да се развива свободен пазар на земята. Това е довело до бързото развитие на земеделието, тъй като собствениците на земя са сигурни, че инвестициите им няма да бъдат напразни. При това защитеното от закона право на собственост позволява на фермерите да го използват в качеството му на залог при получаването на кредити за развитието на стопанството. Кредитирането на земеделските производители в Нова Зеландия е важен и печеливш за банките бизнес, поради това много от тях имат отделения само за работа със земеделски производители.

Пълна самостоятелност

Друга особеност, даваща възможност за активното развитие на земеделието, е държавното управление. Според изследванията на международната организация Transparency International, през 2016 г. правителството на Нова Зеландия е заело първо място в света по прозрачност и липса на корупция. Според Световната банка страната е един от световните лидери по удобство на правенето на бизнес, при това тя е сключила договори за свободна търговия с 16 държави, влизащи в Световната търговска организация.

20150506012049541

Правителството не участва непосредствено в маркетинга или фиксиране на цените на никакви земеделски стоки – те напълно зависят от колебанията на свободния пазар, при това всички рискове се поемат от фермерите. Пълномощията на управлението на страната в земеделската сфера се ограничават само със събирането на данъци за месото и млякото, което позволява да се провеждат научни изследвания и разработки, които внасят съществен принос в развитието на животновъдството, както и в установяването на правила за протоколите на производството и качествени стандарти за готовата продукция, която трябва да съответства на изискванията и стандартите на търговските партньори на страната.

Средният размер на ферма в Нова Зеландия е около 2500 дка. Около 44 на сто от всички стопанства в страната се специализират в отглеждането на овце и едър рогат добитък, при това повечето от тях са семейни стопанства, а кооперативите не са много разпространени. Пасищата се отделят с огради за контрол над животните. Новозеландските фермери се стараят да общуват помежду си, да обменят опит и знания, което става предимно по време на различни мероприятия и изложения, Дни на полето и специализирани печатни издания. Често земеделските производители самостоятелно формират групи за внедряване на някои подобрения и съвременни технологии в своя бизнес, за да отговорят на последните изисквания на пазара.

Комплекс от структури

Важна роля в аграрния отрасъл на Нова Зеландия има широко развитата инфраструктура както на ниво отделно стопанство, така и в отрасъла като цяло. Например, всяка ферма за отглеждане на овце и едър рогат добитък има специално помещение, където се провежда стрижбата. Вълната без черни влакна обикновено се сортира на място преди опаковането и изпращането й в центъра за продажба или събиране. Преди износ вълната се измива от специална компания срещу заплащане, благодарение на което се постига онова високо качество, за което тази продукция се цени в цял свят. Също така почти във всички села има ветеринарни служби, оказващи услуги и предоставящи лекарства за животните. Важността на благополучието на селскостопанските животни е установена на законодателно ниво. На острова е въведен строг пограничен контрол, благодарение на което тук никога не са фиксирани сериозни заболявания по животните.

Lake Hawea

На територията на страната са разположени многочислени специализирани центрове за продажба на животните, при това повечето от тях провеждат ежедневни търгове за овце и едър рогат добитък при участието на брокери, което способства за запазването на гъвкавостта на пазара през цялата година и достъпа до него на животни с различни възрасти и продуктивност. Всички животни имат ушни марки, а при продажбите се теглят на електронни везни. Транспортирането на животните, с което се занимават независими фирми, е достъпно за фермерите по всяко време, благодарение на силната конкуренция между транспортните компании.

Всичко това позволява на земеделието на Нова Зеландия да постигне високо ниво на развитие, благодарение на което фермерите произвеждат конкурентноспособна продукция на приемливи за тях цени. Така през пролетта на 2017 година стойността на сухото мляко на компания Fonterra е била 6,45–6,55 новозеландски долара за 1 кг, смесена и почистена вълна – 3,85 новозеландски долара за килограм, говеждо месо – 5,7 новозеландски долара за кг, а овчето месо – 5,9 новозеландски долара за килограм.

Слабостите се преодоляват

Въпреки всички преимущества, земеделието на Нова Зеландия има и слаби места. Една от тях е значителната отдалеченост от пазарите и свързаните с това трудности на маркетинга и продажбите, въпреки че този факт има и положителна страна в сферата на ветеринарния контрол на островите. Днес се чувства остър недостиг на инвестиции за създаване на филиали на новозеландските производства на задграничните пазари, поради което съществува определена зависимост от агенти и дистрибутори. Постепенно компания Fonterra променя ситуацията, благодарение на финансови вложения и партньорски отношения с други страни.

Прочетена 3980 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта