АГРА 2020 – в ключова година за българското земеделие Избрана

Шестото издание на международното селскостопанско изложение в Пловдив отново събира в рамките на 5 дни 650 фирми от 30 държави и над 40 хиляди посетители

Анета Божидарова

За шеста поредна година Агра 2020 символично постави началото на активния земеделски сезон. Всеки, който се интересува от аграрен бизнес, не пропуска изложението. Тук може да се види всичко – от семепроизводство и посадъчен материал, през земеделска техника, наука и иновации, до атрактивните палати с храни и напитки.

Тази година за първи път дефилират елитни месодайни разплодни животни – знак, че браншът върви упорито в професионална посока. Внушителна картина и атракция за посетителите са

млади и породисти бикове от порядъка на 1000 килограма

Фактът, че ги притежават български животновъди, показва, че фермерите са разбрали едно от най-важните неща в този тежък занаят – компромис с качеството на всички нива е недопустим, ако искаш да си успешен пазарен играч. По правилата тепърва предстои работа и се започва от самото начало. Само така ще се сложи ред в месодайния бранш.

По традиция отделните земеделски сектори провеждат значими форуми в рамките на изложението Агра – за поредна година биопроизводителите седнаха на една маса с администрацията. Стопаните имат конкретни питания и искат да получат още по-конкретни отговори – особено на важния за бранша въпрос –

ще успее ли да се рестартира българското биопроизводство

след 3 години на застой? Вече са обещани и преразпределени 40 млн. евро по мярка 11 „Биологично земеделие“. Новият биорегистър е в процес на актуализиране на данните. И въпреки, че фермерите обичайно се притесняват от всяка промяна, от земеделското министерство уверяват, че всеки, който има сертификат като биопроизводител, ще си получи финансирането по мярката - въпреки неточностите в биорегистъра, които своевременно могат да бъдат поправени. Важен детайл – всеки стопанин разполага само с 10 дни, за да коригира и потвърди своите данни в биорегистъра.

Без съмнение,

най-голямото предизвикателство пред целия земеделски бранш са т. нар. зелени политики

свързани с бъдещия програмен период и новата Обща селскостопанска политика. Тя още няма конкретни параметри, защото те са свързани с гласуването на многогодишната финансова рамка за целия ЕС. След Брекзит картината е леко напрегната и даже няма яснота дали до края на тази календарна година европейските държави ще постигнат съгласие по бюджета. Което не пречи на България да работи в аванс. И да има повече и добре обмислени варианти за възможните предизвикателства, които ще ни поднесе Зелената сделка.

До края на 2020 година националният стратегически план за земеделието трябва да бъде готов, а от аграрното министерство очакват активност от страна на цялата земеделска общност в тази посока.

По традиция, лентата на Агра прерязва земеделският министър Десислава Танева. „2020 година е ключова за българското земеделие.

Каквото посеем, това ще жънем през следващите 7 години

обясни на езика на фермерите предстоящите предизвикателства през целия аграрен бизнес министър Танева.

Тя припомни, че за 5 години в сектора са направени инвестиции за 7,7 млрд. лева, а процентът, с който земеделието участва в образуването на Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната се движи между 3,5 и 3,8 на сто. Не е нужно човек да е голям икономически експерт, за да прецени, че инвестициите надхвърлят очакваните резултати. Което подсказва, че още има какво да се иска по отношение на изсветляването на българското селско стопанство.

Иновациите са ключ към модерното земеделие и имат своето запазено място на Агра. Особено любопитни са онези, които са разработени от млади хора – с идеята да направят работата на фермерите по-ефективна. За тях ще разкажем отделно – в следващите броеве на „Гласът на земеделеца“.

На Агра любителите на храната и на виното могат с часове да обикалят съпътстващите изложения „Фуудтех“ и „Винария“. За поредна година Италия присъства със своите специфични и ненадминати вкусове. Автентичната българска храна обаче винаги се радва на верни почитатели – на изложението могат да бъдат видени от най-малкия производител до онези, които вече са се наложили като утвърден бранд на пазара.

Това й е хубавото на Агра – всеки може да намери онова, което търси. Може да проведе директен разговор с експерт от държавната администрация, да потърси контакт с научните среди, да срещне клиент или бъдещ бизнес партньор. Ако тази година не успее, може да го направи следващата.  

Прочетена 1502 пъти Последно променена в Петък, 21 Февруари 2020 10:43
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта