В ЕС e предложен нов стандарт за земеделие IP + , избягващ слабостите на биологичното производство Избрана

"Биологичното земеделие далеч не е идеално", смятат германски учени. Изследването е  проведено от Германският научно-изследователски институт по органично земеделие (FibL) по поръчка на Федералната агенция по околната среда  (UBA).
Германските учени са стигнали до извода, че е целесъобразно въвеждането на нов стандарт -- екологически оптимизирано интегрирано производство  (IP +).
Цифровизацията предлага редица предимства за оптимизирането на растениевъдството - точен контрол на плевелите, ранна диагностика на заболяванията на растенията, правилно внасяне на торовете, особено - азотните.

 

В животновъдството иновациите трябва да са насочени към рещаването на съществуващите конфликти между хуманното отношение към животните и тяхната продуктивност. Възможности за това има в подобряването на отглеждането и храненето на животните.

 

Към слабите страни на биологичното земеделие учените отнасят:

. недостигът на средства за защита на растенията от болести и вредители, дефицит на семена и разсади, предназначени за биологично производство;
. липса на природни източници на незаменими аминокиселини  (например, метионин, лизин) за изхранване на селскостопанските животни (прасета и кокошки);
. биологичното земеделие е много по-скъпо от традиционното и като следствие неговото производство е по-скъпо и недостъпно за потребителите.
Предложеният нов стандарт за земеделие - екологически оптимизирано интегрирано производство IP +  е принципно отворено за технологиите и няма никакви забрани доколкото прилаганите методи са одобрени от съответните власти. Основните особености на стандарта са затегнатите правила за внасяне на торове и пестициди, задължително спазване на сеитбооборота. По този начин земеделието ще се приближи до зелените си цели без значително намаляване на продуктивността.
Прочетена 963 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта