Фермери влязоха в ролята на програмисти

След напълване на смесващата машина за хранене Хайнц-Михаел Нолте въвежда количеството храна в собствено разработено приложение за хранене. Смартфонът му е сложен на поставка в кабината на трактора

Германските млекопроизводители баща и син Нолте създадоха собствен софтуер за хранене на кравите им, приложим за смартфон

Top Agrar
„Още 1900 кг царевичен силаж до покриване на нормата”, се изписва на телефона на Хайнц-Михаел Нолте. Германският фермер натоварва изписаното количество и въвежда точната тежест в смартфона.
С помощта на собствен софтуер за хранене фермерът обхваща различните хранителни компоненти и изчислява нужното количество храна за своите 75 дойни крави.
Така той иска да подобри изхранването, да намали изхвърлянето на храна и да увеличи добива на мляко. Най-интересното в случая: приложението за смартфон работи, независимо от марката на смесващата машина за храна.
За реализирането на идеята Нолте заедно със своя съветник по хранене е изчислил необходимата дажба. След това я е нанесъл в таблица в смартфона.
КАКВА ПРЕДСТАВЛЯВА ПРИЛОЖЕНИЕТО?
0t0Преди фермерът да напълни смесващата машина за хранене с хранителните компоненти, той задава броя на кравите и времето до следващото хранене на телефона. Въз основа на зададената обща дажба програмата изчислява дневната порция храна. Нолте прочита необходимото количество от дисплея, например 1500 кг тревен силаж. Докато зарежда миксера, той въвежда в приложението натовареното количество, което кантарът на машината показва – примерно 1560 кг трева.
Ако програмата е свързана с интернет, при необходимост тя изпраща хранителните данни и на е-мейл адрес. Така данните са достъпни и от компютър, могат да се систематизират в екселска таблица и да се изобразят графично. Нолте може да въвежда в програмата и разходите за храна. Чрез връзка с неговата ферма той може да провери и да използва и данните от доставка на мляко.
Така на база на компонентите фермерът прави заключение за количеството и съдържанието на млякото, както и за здравето на животните. От точните изчисления на раздаденото на животните количество фуражи Нолте може да изчисли и разходите за храната.
ТЕХНОЛОГИЯТА СРЕЩУ ЛИСТА ХАРТИЯ
Идеята за собствен софтуер се родила по време на ежедневното хранене на животните. Нолте искал да изчисли компонентите и точното консумирано количество храна. Затова той на ръка изписвал данните на лист хартия.
След известно време фермерът събрал множество данни, но нямал голяма полза от това. „Данните представляваха купчина хартия. Не ми оставаше време да ги въведа в компютъра”, спомня си Нолте. Така заедно със сина си Удо решили да измислят концепция за мобилно систематизиране на данните.
 Удо Нолте винаги е имал голям интерес към техническите разработки и за две години сам е програмирал приложението. Неговият баща е много горд: „Благодарение на приложението ние не само систематизирахме всички данни, но и станахме много по-гъвкави”. Тъй като програмата наново изчислява оптималната дневна дажба според времето и броя на кравите, работниците бързо се запознават с работата и могат да излизат в отпуск по-често.
Фермерът съзнателно се е отказал от закупуването на програма за хранене от производителя на смесващата машина, защото е искал да притежава продукт, който е съвместим с всички марки. При софтуера на производителите данните се съставят автоматично и не е необходимо да се въвеждат ръчно в смартфона. Това е основната разлика между продуктите на производителите и приложението на Нолте. Допълнителната такса за програма от производител е на стойност около 4000 евро и е нерентабилна за по-малки стопанства.
Фамилия Нолте използва приложението вече повече от две години и отчита икономически предимства. Фермерът дава на животните си точно количество храна, изхвърля по-малко остатъци след консумацията и получава по-добра ефективност. Удо Нолте предлага пълната версия на приложението за андроид чрез т.нар. Google App-Store под наименованието „Futtermischung” (смесване на храна) за 100 евро лицензна такса. Предлага се и безплатна пробна версия.

Накратко:
● Фермата за мляко на Нолте е разработила собствено приложение за хранене.
● С помощта на софтуер фермата систематизира хранителните компоненти и количеството храна.
● Така храненето е по-точно, изхвърля се по-малко храна и се намаляват разходите.

Превод: Николета Илиева

Прочетена 3041 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта