Оптималният трактор има сили за всичко

Предпочитанията на фермерите клонят към мощните трактори, които могат да изпълняват широк спектър задачи. Какво предлагат отделните фирми в този клас?

Ангел Върбанов, по материали на Profi и Top Agrar
Да работи повече, да се чупи по-малко, по-рядко да се зарежда, и да може да се справи с всякаква селскостопанска работа. Това са основните критерии при избора на оптималния трактор. И цената, разбира се. Но когато става дума за големи стопанства, където производственият цикъл се измерва дори не в часове, а буквално в минути, то тук на преден план излиза именно универсалността, безотказната работа на машината и възможността да работи с инвентар с голяма работна ширина.
1-1Къде е основното преимущество на мощния трактор с широк спектър функции, освен очевидното? Работата е там, че повечето препоръки за използването на селскостопанската техника от признати и непризнати експерти предполагат непрекъснат цикъл на работа на машината. Едва ли не, през деня да оре, през нощта пак да оре, след това да превози товарите с ремаркето, да прекара дървата, а след това - пак да оре... А през зимата трябва да се справя с почистването на снега и транспортните работи. Щом сте дали пари, нека работи и да ги връща. Странно щяха да изглеждат такива препоръки за неземеделска машина. Да си го кажем направо, такова натоварване е по силите далеч не на всеки “железен кон”. Година-две и се започва - това нещо по-добре да се бракува, отколкото да се ремонтира.  Мощният трактор има всичко, което е необходимо за успешна работа именно при такъв непрекъснат цикъл. Това е запас от мощност и здравина. С първото всичко е ясно. Съвременните трактори на водещите производители благодарение на добре премисленото взаимодействие между двигателя и трансмисията, както и на прилагането на множество революционни технологии са в състояние плавно и навременно да повишават теглителното усилие. Точно толкова, колкото е необходимо в момента на работа. Освен това, мощният трактор означава прикачно или навесно оборудване с по-голяма работна ширина, и съответно, по-висока производителност при работа.
Надеждността на тази техника също е по-висока. Възможностите на трактори с мощност 130 и 400 к.с. се различават  не само по номиналното количество конски сили, но и в комплексните им характеристики. Въпреки, че рано или късно от ремонт се нуждае всяка техника.
УНИВЕРСАЛНИТЕ ТРАКТОРИ НА ПАЗАРА
На пазара на универсалните мощни трактори John Deere е представен най-вече със серия 8. Както и при всичките си машини, американците залагат на умните технологии и комфорта. Последното има просто обяснение - колкото по-малко човек се изморява, толкова повече и по-качествена работа върши. Но при серията 8 R интересно е не само това, което се намира в кабината. 9-литровият двигател PowerTech е оборудван със специална система за охлаждане VariCool. Това означава намаляване на разхода на масло и гориво, както и дълъг живот на самия двигател.
Автоматичната трансмисия има 16 предни и 5 задни скорости и допуска транспортна скорост до 42 км/час
Механизаторът на 8R може да осъществи всичко, което му е необходимо за конкретния вид работа - управлението на трансмисията е опростено до краен предел. Още по-интересна е опционално предлаганата трансмисия AutoPower, в която оптимизирането на работните операции е доведено до съвършенство, а транспортната скорост достига 50 км/час. Впрочем, последното не е толкова важно, за разлика от възможността да се контролира разхода на гориво и да се задава конкретна скорост на работа практически за всяка работна операция. Трябва да се отбележи и традиционно високото качество на сервиза на дилърите на John Deere в цял свят и на компания Мегатрон в България.
CLAAS, който се асоциира в съзнанието на фермерите предимно със своите комбайни, достатъчно успешно наложи на пазара и мощните трактори от серията Axion. Тези машини могат да се нарекат реакция на германците към растящото търсене на мощни универсални трактори. Axion е замислен като надеждна машина, способна да работи при всякакви условия. Тук също присъства уникална охладителна система на 8,7-литровия двигател Vistronic. Нейната особеност е в това, че за работата и се изразходва минимално количество гориво.
Впрочем, много е добра компоновката на двигателя - в лята конструкция с интегриран картер. Няма как да определиш Axion-а освен като истински танк с висок клирънс, произведен за работа при повишени натоварвания.
challengerДруго предимство на тракторите от серията Axion е възможността да не се използва баласт, тъй като налягането върху почвата и без него е достатъчно. Това позволява да се спести гориво.
Голямата товароподемност, маневреност, високоефективна безстепенна скоростна кутия - всичко е налице тук. А още - джойстик и система на управление, с която може да се справи и дете.
Друг елитен “кон” е Fendt 936 Vario. Високотехнологична скоростна кутия, повишено теглително усилие, икономичност - това е просто класика от Fendt. Както и 6-цилиндровият двигател Deutz със система за впръскване Common Rail, максимално рационално контролираща подаването на горивото. Проблемът за преобразуването на номиналната мощност в теглително усилие при Fendt 936 е решен оригинално - чрез поставянето на нови гуми, с по-голяма контактна площ с почвата. Допълнително може да бъде поставен до 2,5 тона баласт. Системата Vario Grip позволява при необходимост да се увеличи теглителното усилие с 15 на сто.
Впрочем, този гигант е в състояние да развие скорост до 60 км/час на пътя. Това е особено важно в условията на безкрайните простори на Добруджа, когато площите на стопанствата се намират на разстояние от десетки, а понякога и стотици километри, и мобилността в този случай е безкрайно ценна.
New Holland Т8.390 е цяла епоха в историята на тракторостроенето. Неговите конструктивни и експлоатационни характеристики могат да се определят с една дума - баланс. В Т8 акцентът е поставен на повишената устойчивост, благодарение на удължената колесна база. В Добруджа, например, това не е толкова важно, но механизаторът от Лудогорието или друга хълмиста област, ще е благодарен за този детайл. Това е надеждно скроен трактор с усилени мостове за сдвоени гуми. И при това е сравнително лек, което означава по-щадящо въздействие върху почвата.
Трансмисията Power Shift дава възможност да се превключват скоростите без загуба на мощност. В допълнение специална система позволява в случай на нужда мощността да се увеличи с до 50 к.с. Въпреки, че 8,7-литровият двигател с мощност от 390 к.с. и без това позволява да се извършват практически всички необходими дейности. В трактора има допълнителна хидравлична помпа MegaFlow, която за един миг повишава производителността до 282 литра в минута. Това е особено важно при работа с навесен инвентар, както и при работи, които изискват повишено внимание.
Както и машините на останалите конкуренти, този трактор е много икономичен. И комфортен - с максимална шумоизолация в своя клас.
Case IH Magnum 340 e с много подобни характеристики. Същият 8,7-литров двигател. Същата възможност да работи с широк спектър навесно оборудване, благодарение на предния силоотводен вал 540/1000 об/мин. Аналогична полуавтоматична трансмисия Full PowerShift. От своя събрат го отличава предимно кабината и някои детайли в управлението.
Deutz-Fahr няма нужда от представяне, както и тракторите от серия Agrotron. Тракторът Agrotron X720 DCR е една от най-популярните машини в своя клас. Традиционно надежден високотехнологичен двигател с обем 7,1 митра, 9-степенна 2-режимна скоростна кутия с група пълзящи предавки. Сумарно се получават цели 54 скорости - 27 предни и толкова задни. Всички те се включват автоматично, което позволява работа в оптимален режим. И съответно - икономия на гориво.
Тракторът е истински универсал и е способен да извършва работи с всякаква сложност.
Корпорация AGCO в сегмента на високомощностните трактори е представена от машините на Challenger серия Е. Внимание заслужава най-новия трактор от серията - МТ775Е. 9,8-литров двигател, които е способен да даде до 431 к.с. Залогът на производителя е разбираем - пред такава мощност е трудно да се устои. Машината се отличава с висок въртящ момент при ниски обороти - 1921 Нм при 1500 об/мин, което за съвременния трактор е задължително условие. Но достойнствата на машината са доста повече. И комфортът, и шумоизолацията са на ниво. А ходовите качества позволяват работа в стопанства, където се налага да се изминават десетки километри всеки ден.
johnВ тракторът на практически всеки производител има своя отличителна ценна черта. При Massey Ferguson 8670 това са ергономичният джойстик на системата на управлението, трансмисията Dyna-VT, цифровата електронна връзка на управлението, с помощта на която може да се регулира теглителното усилие и преразпределянето на теглото. Машината е комфортна и надеждна, при правилни грижи без проблеми без проблеми позволява да се преживеят и най-напрегнатите периоди на работа на полето.
По-малко разпространени, но заслужаващи не по-малко внимание в този клас са тракторите Buhler-Versatile 2375 и Lamborghini R8. Добри и надеждни машини, с оригинална конструкция.
ИЗВЪН ТЕХНИЧЕСКИТЕ ДЕТАЙЛИ
Може да се каже  чисто сърце, че всеки от тези трактори по своему е добър, и в този списък всички модели са удачни и достойни, за да внесат своя принос за развитието на земеделието в България. Поради това е добре да се прави изборът, ориентирайки са на фактор като качеството на сервиза във вашия регион. Много често фермери, които имат опит в работата с машини на различни производители, спират своя избор далеч не на най-харесалият им модел само поради това, че срокът и качеството на ремонта на местния дилър не са на добро ниво или стойността на резервните части превишава пределите на разумното. Съответно, изборът на трактор започва с разпечатки на адресите на най-близките сервизни центрове на водещите производители, цените на резервните части и услугите, както и разговор със съседи, на които вече им се е наложило да се възползват от услугите на сервиза. Едва ли ще ви утеши мисълта, че моделът, който сте избрали е толкова популярен, че всяка една част се налага да се чака с месеци.

Прочетена 6142 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта