Нозематоза - проблеми и решения

Има данни, че N. ceranae е довела до големи загуби на пчелни семейства в Гърция през 2009, а също така и в Румъния и Турция

Проф. д-р Калинка Гургулова
През последните години N. ceranae, наречена още нозематоза „С”, е установена понастоящем да паразитира при азиатската медоносна пчела А. Cerana и европейската медоносна пчела Apis mellifera, като се е разпространила в повечето части на света. На базата на молекулярно биологични изследвания (PCR) през 2005-2006 г. се установява, че N. ceranae е широко разпространена сред медоносната пчела Apis mellifera в Испания, Франция, Германия и Швейцария. При изследване на изолати от Финландия, събирани от 1986-2006, е доказано, че N. ceranae съществува в Европа поне от 1998 г. и оттогава се разпространява все повече, в сравнение с N. apis, довеждайки вероятно до по-висока степен на опаразитяване на пчелите (брой спори на пчела). На сегашния етап е установено, че медоносните пчели в Северна, Южна Америка и цяла Европа са засегнати от N. ceranae. В САЩ N. ceranae се смята като фактор за проявата на колапса при пчелите (CCD). Има данни, че N. ceranae е довела до големи загуби на пчелни семейства в Гърция през 2009, а също така и в Румъния и Турция.
Лабораторни изследвания, направени по проект на Националната развъдна асоциация по пчеларство (НРАП) от Националната тригодишна програма за развитие на пчеларството показват, че в България е навлязла N. ceranae. През 2009 само в 2 проби пчели, взети от 1 пчелин е намерена N. аpis, а в останалите положителни проби е установено наличие изключително само на N. ceranae.
През 2011 при всички положителни проби е установена само N. ceranae
Това показва, че N. ceranae е засегнала нашите пчелни семейства, с което може да се даде обяснение (наред и с други фактори) за значителните загуби в пчеларството през последните години. Освен това се смята, че паразитът N. ceranae измества сравнително бързо причинителя на нозематозата N. apis от неговия естествен гостоприемник – европейската медоносна пчела A. mellifera.
Тази замяна все още е загадка за учените, тъй като спорите на N. ceranae са по-малко издръжливи от тези на N. apis
Характерно е, че нозематоза „С” не протича с типичната клинична картина, която сме свикнали да наблюдаваме при нозематозата, причинена от N. apis (нозематоза „А”). Няма диария по пчелите и диарични петна по питите. Семействата постепенно отслабват и пчелите изчезват почти до пълното обезлюдяване на кошера, като пчеларят късно разбира за съществуващия проблем. Признаците на отслабване не са видими до момента, когато пчелната майка вече не може да компенсира загубата на заразените пчели. Понякога се наблюдават пълзящи пчели пред кошерите на болните семейства. Често се намесват и други фактори, които могат да ускорят процеса, като отравяния, вароатоза, вируси, технологични грешки и др. Наличието на вароатоза и отравяния водят до по-бърза смърт на инвазираните пчели, поради снижаване на имунитета им. Спорите се пренасят чрез пакети пчели, пчелни роеве и майки, при кражби, блуждаене и налитане на пчелите, търтеите, при подхранване с контаминиран мед и прашец, от водоизточници, замърсени със спори и др. Освен това е доказано, че здравите семейства в близост до опаразитеното семейство в пчелина може също така да се заразят.
Диагнозата „нозематоза” се поставя само при лабораторно изследване
Пробата трябва да съдържа минимум 60 пчели – умрели, пълзящи или живи пчели. Пробата трябва да се изпрати по най-бързия начин (с куриер) след вземането или да се съхранява в хладилник до изпращането й в лабораторията. При микроскопското изследване диагнозата нозематоза се поставя на базата на наличието на ноземни спори, но не може да се направи разграничаване на двата вида ноземи. За това са необходими по-сложни изследвания по молекулярно-биологични методи (PCR). Чрез изброяване на спорите в специална камера може да се определи степента на инвазия на една пчела.
(Следва)

Прочетена 12313 пъти
Оценете
(2 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта