Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ: Ще искаме актуализация на методиката по схемата за газьола Избрана

- Г-н Костадинов, очертава се по-ниска ставка на подпомагане по схемата за газьола – заради по-големия брой кандидати. Как ще го коментирате?

- Още преди няколко години зърнопроизводителите започнахме битка и успяхме да извоюваме въвеждането на тази схема. Тя се прилага от три години и е държавна помощ за целия стопански сектор, не само за зърнопроизводителите. Числата показват, че за 3 години кандидатите са се увеличили с над 30 % и това логично ще доведе до намаляване на ставката по схемата за газьола. Затова от НАЗ смятаме, че методиката трябва да бъде актуализирана. Има сектори като биопроизводство, планинско животновъдство, пчеларство, плодове и зеленчуци, които не успяват да изразходят горивото, което им се полага. Особено когато говорим за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

- Не очаквате ли всички браншове ще скочат срещу вас, ако поискате промяна на методиката?

- Свикнали сме да бъдем лошите. Както сме свикнали да бъдем сами, когато трябва да се отстояват определени политики в земеделието. Справедливо е всички да бъдем наясно за какво използват гориво производствата, в които има повече ръчен труд, например. Или в едно пчелно стопанство, особено ако не се занимава с подвижно пчеларство. Според сегашните параметри, заложени в методиката на изчисление по схемата за газьола, за сектор “зърнопроизводство“ количествата гориво не стигат, а за другите сектори остават неизразходвани. Затова ще искаме среща с финансовото министерство, за да търсим варианти за промяна. Лошото е, че пак ще бъдем сами. А когато извоюваме нещо, всички се нареждат на опашката за пари.

- Тол системата тръгна пробно. На какъв етап са преговорите в работната група?

- Работната група ще се събере през септември. Остана да се изчистят някои моменти по отношение на обхвата и да се определят тол таксите. На базата на тези 12-14 ст./км от движението на транспортните средства, които са в обхвата на тол системата, ще се изчисли реално истинският приход към държавата. Заложените в момента цифри от МРРБ като приход трябва да бъдат постигнати, но едва след реалното тестване на тол системата ще стане ясно до колко това е възможно. Тол системата трябва да обхване транзитно преминаващите превозни средства, но за националните и регионалните превозвачи трябва да има бонусна система, при която на базата на изминати километри, цената на тол таксите да намалява. Направили сме вече това предложение и то е в защита на целия бранш, който работи. Ще се борим за бонусна система, защото голямата цена от въвеждането на тол системата ще се плати от нас, зърнопроизводителите. А ние не сме съгласни с това. И не защото е засегнат нашият личен интерес, а защото подобна мярка спъва развитието на българската икономика, на местния бизнес, част от които сме и ние.

Интервю на Анета Божидарова

Прочетена 2757 пъти Последно променена в Сряда, 21 Август 2019 12:46
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта