Проф. Валентин Казанджиев: Ще има символични валежи, след тях е добре да се оре Избрана

Промените в климата налагат приспособяване на технологиите в производствените процеси в земеделието , казва ръководителят на секция „Агрометеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология към БАН

Интервю на Анета Божидарова

Проф. Казанджиев, как ще се отрази дългата суша на предстоящата сеитба на есенните култури?

Дългата суша ще продължи, въпреки лекото разколебаване, което се задава в близките дни. Очакваните количества от валежи са символични, но ще бъдат достатъчни при готовност от страна на земеделските производители да извършат обработки – там, където са закъснели с есенната оран. Сушата продължава и ще е така почти до края на месец септември.

Как фермерите да се справят със сушата, въпросът с напояването е сложен?

След поземлената реформа в България, за съжаление, напоителните системи бяха разрушени и разграбени. Преди 1990 година 16 млн. дка земеделски земи бяха обхванати от системите за напояване. Към 2017-а те са едва 2 милиона. На места фермерите днес въвеждат капковото напояване, но няма точни данни какъв е техният процент, по-скоро е малък. От друга страна, напояването е свързано и със стопанисването на микроязовирите. Повече от 10 години този въпрос не може да бъде адекватно решен, институциите само си прехвърлят топката. А това не помага за решаването на проблема с липсата на поливно земеделие. Нужна е централизирана структура, която да управлява този процес, нужна е плановост. Трябва да се премине и към създаването на нови технологии и използване на наличните такива в световен мащаб. Ако на нас ни се струваше смешно преди 20-30 години да се говори за напояване на есенни култури, днес това е актуален въпрос за българското земеделие. Агрометеоролизите отдавна предупреждаваме за задаващите се и все по-чести засушавания, но няма кой да ни чуе.

Как се отразява това на производствения процес, спазват ли фермерите агротехническите мероприятия?

Земеделските производители са принудени все по-често да правят икономии от всякакъв вид естество, което нарушава процесите на обработка на почвата. Те често са повърхностни, а това не води до високи производствени резултати. Плитко засяти семена в почва с разпрашена и разрушена структура не могат да поникнат качествено и да родят здрави растения. Така един проблем поражда други и всичко рефлектира върху крайния резултат. Земеделските производители здраво работят, това виждам, когато обикалям страната, но често не го правят по най-добрия технологичен начин. А спазването на технологиите е важна част от целия производствен процес в земеделието. Промените в климата налагат приспособяване на агротехнологиите към тези процеси.

Какви политики са нужни в тази посока – за да се помогне на българските фермери да се справят с предизвикателствата на времето?

Трябва да се направи райониране на територията на цялата страна по отношение на селското стопанство. Във връзка с европейска директива, по поръчка на МЗХГ, в секция „Агрометеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология сме разработили на ниво землища районите, които са податливи на засушаване – на базата на данните от последните 30 години. На производителите в засегнатите райони, ще бъдат предоставени допълнителни субсидии. Те ще имат за цел да помогнат на фермерите да се справят с новите агрометеорологични условия в земеделието.

Снимка: Личен архив

Прочетена 9907 пъти Последно променена в Вторник, 17 Септември 2019 14:05
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта