Десислава Танева: Можеш да излъжеш държавата, но не можеш да излъжеш Африканската чума Избрана

Ловците като че ли не разбраха, че тазгодишният ловен сезон не беше упражняване на хоби, а трябваше да се прояви национална отговорност, коментира земеделският министър за "Гласът на земеделеца" по време на петъчния парламентарен контрол

Интервю на Анета Божидарова

- Г-жо Танева, има ли риск да изчезне източнобалканската свиня – заради Африканската чума?

- Държавата е взела мерки да съхрани вида. Дори вече има родени прасенца, така че няма да допуснем източнобалканската свиня да изчезне. Нека обаче припомня – мерки бяха взети още в началото на появата на епизоотията. И бяха дадени конкретни указания към стопаните, които отглеждат източнобалканска свиня – всички животни да бъдат в затворени пространства. Държа да попитам: колко от тях спазиха тези мерки? Болестта не прощава. Ако можеш да излъжеш държавата, не можеш да излъжеш Африканската чума.

- Имаше ли ефект от удължаването на ловния сезон, намаля ли популацията на дивата свиня, където случаите на заразени животни са най-много?

- В по-голямата си част ловците като че ли не разбраха, че тазгодишният ловен сезон не беше упражняване на хоби, а трябваше да се прояви национална отговорност към сериозен проблем в държавата. И да се депопулира дивата свиня. Очакваме външната таксация - от края на март до края на май - и тогава ще имаме актуалните данни за това в какви нива е свалена популацията на дивата свиня. Остават мерките за активен надзор, претърсвания за трупове, индивидуален отстрел в 20-километровите зони около големите свиневъдни обекти. С тях са ангажирани включително и служителите от горските стопанства. Към момента е факт изключително високият интензитет на заразени с АЧС диви свине – на намерени трупове и на отстреляни, резултатите се обявяват регулярно.

- Не трябваше ли на по-високо държавно ниво да бъде организирано намаляването на депопулацията на дивата свиня и да не се разчита единствено на ловците?

- Направихме максимално възможното. Ангажирахме ловците, горските служители, сроковете удължихме. Всичко, което е по силите ни – беше направено.

- Със затопляне на времето може ли да се очаква нов пик на заболяването?

- Дори и да има такъв, надявам се щетите да са много по-малки. Ако се спазват мерките за биосигурност. Особено на входа на фермата. Всичко, което влиза в даден обект, трябва да се третира като заразено – фураж, животно, човек, превозно средство. И хигиенните мерки да се взимат така, че да не се допуска разпространение на заразата.

- Имате ли поглед върху личните стопанства, каква е картината там?

- В тях започва репопулация и тя трябва да се случи при условията на Наредба 44. За да облекчим хората, заявленията за регистрация на лично стопанство се подават при местния кмет и тази регистрация е безплатна. Няма проблем да имате лично стопанство, стига да го правите по законовия ред. Призовавам за отговорност и самосъзнание – за да свалим максимално риска по всички възможни вектори на разпространение на заболяването.

Прочетена 3063 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта