Васил Грудев: През април и май ще отворим прием по 4.1 и 4.2 Избрана

Таванът за закупуване на техника е 250 хил. евро. Животновъди без регистрация по Чл. 137 не подлежат на подпомагане, но могат да я направят до края на юни, обясни изпълнителният директор на ДФЗ

Блиц-интервю на Анета Божидарова

- Г-н Грудев, ще има ли промени в индикативния график на ДФЗ?

- Спазваме това, което сме заложили. С една седмица забавяне ще има единствено при първите плащания за тютюна, тъй като заповедта за ставките все още не е влязла в сила. Тя е на интернет страницата на МЗХГ, ще влезе в сила от 27 февруари, така че още в първия работен ден след тази дата – 1 март, ще започнем преводи към тютюнопроизводителите. Останалите плащания вървят по обявения график. В последната седмица на февруари и първата от март ще платим обвързаната подкрепа към сектор „Плодове и зеленчуци“. В началото на март стартира и кампанията по директните плащания.

- Какви приеми предстоят по Програмата за развитие на селските райони?

- През април и май ще отворим прием по инвестиционните мерки – по 4.1 и по 4.2. Ще се получи добър пакет за подпомагане - бюджетът ще бъде формиран от средства, заложени в Преходния регламент, но в него ще бъдат включени и такива от фонда „Следващо поколение ЕС“.

- Кажете подробности по този прием – това са мерките, към които има най-голям интерес? Ще имат ли целево направление - за напояване, например?

- Мерките няма да са целеви. Отваряме пълноправни големи приеми по 4.1 и 4.2.

- Какви ще са условията за кандидатстване за закупуване на техника?

- Там ще наложим известни ограничения, защото преценихме, че са нужни по-комплексни инвестиции. Предвиден е таван на техниката – тя може да се закупи само в рамките на един проект, като максималният бюджет е 250 хил. евро.

- Много животновъди питат защо не са получили подпомагане – Чл. 137 ли е причината?

- Ако нямат регистрация като животновъдно стопанство по Чл. 137, не подлежат на подпомагане.

- Кога е крайният срок, в който могат да го направят?

- Ако направят регистрация до края на месец юни, тази година, ще си получат съответното подпомагане. Краят на юни е срокът, в който ДФЗ плаща средствата за изминалата година. Затова апелираме – който все още няма регистрация като животновъден обект, да я направи. От ДФЗ ще реагираме и ще платим субсидиите.

- За какъв процент животновъди говорим?

- Различно е по различните схеми, трудно мога да отговоря конкретно, но мисля, че става дума за между 2 и 3% от бенефициентите.

Прочетена 16770 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта