Защо отглеждането на индустриален коноп в България се оказва кауза (не)възможна? Избрана

За горчивия опит с културата разказва Георги Червенков. Без промени в законодателството, този бизнес е нерентабилен, категоричен е той

Интервю на Анета Божидарова

- Г-н Червенков, кауза невъзможна ли е отглеждането на индустриален коноп в България?

- Самото отглеждане е съвсем възможно. Невъзможното идва след това – реално няма къде да реализираш индустриалния коноп. Можеш да го гледаш единствено заради семето от него, но това е икономически неизгодно. Ние сме първите, които през 2014 година засяхме индустриален коноп и вероятно ще бъдем първите, които се отказват да го правят в България. Не сме се отказали да се развиваме в тази посока, моят брат Александър е достатъчно известен с изявления по темата в медиите, той е и човекът, който се занимава с този вид бизнес. Но вече не в България. Заради всички проблеми, с които се сблъска още в самото начало.

- Откъде идват проблемите?

- Просто наредбата у нас, която разрешава отглеждането на индустриален коноп, се бие със законодателството. Според него, след като отгледаш растението, не можеш да отделиш стеблото от цвета и от семената. Ако разделиш по този начин индустриалния коноп, законът го определя като добив на канабис. Ако обаче не разделиш растението, нямаш опции за по-нататъшна преработка, тоест до тук всичко спира. Ние отглеждахме известно време индустриалния коноп като цяло растение, изсушавахме го в този вид и го транспортирахме до преработватели извън България. Но това за нас е абсолютно неизгодно икономически. И затова се отказваме да го правим тук.

- Преработвателите отказват да го приемат в този вид ли – като цяло растение?

- Да, те просто нямат нужда от подобно главоболие. За преработвателите е важно растението да бъде доставено по необходимия за преработка начин – разделено на стебло, цвят и семена. И те търсят и намират такъв индустриален коноп в държавите извън България. Да, у нас растението може да се отглежда, но трябва добре да си направиш сметката какво ще го правиш след това.

- Какво е решението на този проблем?

- Промяна в законодателството – това е решението на проблема. Тя трябва да се случи с участието на две министерства – на здравното и на земеделското. Двете ведомства трябва да определят работни групи, в които задължително трябва да има участие и на представители на земеделския бранш – за да се случат нещата както трябва. Аз лично не съм обнадежден в тази посока. У нас трудно се сформира една работна група, камо ли две, че и с участието на реални хора от сектора. И всичко това да сработи, трудна работа.

- Нека уточним - каква е разликата между индустриалния коноп и канабиса?

- Индустриалният коноп е разновидност на Cannabis sativa L, който е с ниско съдържание на тетрахидроканабинол – психоактивната съставка, която действа на централната нервна система. В индустриалния коноп тя е под 0,2 %. Иначе растението изглежда и се отглежда по подобен начин, но просто не е това, което наричаме канабис или марихуана. Индустриалният коноп има много полезни съставки, които могат да бъдат извлечени и да се завърти колелото на цяла индустрия. Но в момента няма воля на държавно ниво за такова нещо.

- Каква е практиката в другите европейски държави?

- В тях няма подобен проблем, може да се прави бизнес с индустриален коноп. България остава остров с неуредено законодателство в тази посока. Смятам, че на държавата това й е работата – когато има тесен момент в някоя индустрия, да направи така, че да разшири пътя пред бизнеса. Един добър управник това би трябвало да гледа – къде процесите „забиват“ и как може да се оправи това - за да се даде възможност на хората да работят. А у нас какво се случва – не се гледа държавнически на отделните бизнеси. По-скоро се гледа за КОЙ нещо трябва да се оправи - през законодателството. Може би ако се яви човекът КОЙ и в този бранш, всичко ще се промени.

- Ако у нас се работи и се обслужва моделът КОЙ, какъв е шансът тогава за другите?

- Не се обръща внимание на млади хора със свежи идеи за бизнес. А те са двигател на икономиката. Когато предприемчиви и инициативни млади хора не срещат подкрепа от страна на държавата, напускат България. И отиват да развиват чужди икономики. Това е тъжната истина за мен.

Прочетена 5305 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта