С ГМО ще обединяват разпадаща се Европа

Юнкер с нов план как да съживи Общия пазар, който вече е изправен пред финансов колапс заради бежанската вълна. От континента без граници вече се ползват предимно мигранти и... генномодифицирани култури

Лили Мирчева

“От икономическа гледна точка виждаме края на славните години на Европа.” Тази равносметка най-после направи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч, изнесена в Мадрид.

Пред очите ни мечтата за обединения континент се разби като „Титаник“ в айсберга, чийто връх са мигрантите, а подводната част – разногласията между стари и нови държави-членки, общ пазар, натоварен с европейска бюрокрация, диктатът на големите и невъзможността на малките да ги догонят икономически..

Че Европейският съюз не върви на добре, го знаем отдавна и едва ли някой ще се хване за бодряшките думи на Юнкер, че „все още са живи амбициите, надеждите и мечтите за Европа“.

В момента страните-членки са изправени пред милиарди евро разходи за подпомагане на бежанци. Държавите в Централна и Южна Европа се борят да се справят с пристигането на над половин милион т. нар. мигранти само тази година. Унгария затвори пътя на бежанците през границата с южните си съседки. Сърбия и Хърватия ефективно отклоняват потока през Словения. Дали ще си го признае и самата Ангела Меркел, но и мощната Германия вече се разпада. Наскоро правителството на провинция Бавария заплаши да даде канцлера на съд, ако Меркел не спре масовия приток на мигранти в страната. При това Мюнхен обяви, че сам ще вземе мерки, сред които и затваряне на границата с Австрия. Виена пък заплаши, че ще последват бунтове и хуманитарна катастрофа.

От Словения междувременно проплакаха, че близо двумилионната държава е зарината с тонове боклук. Мигрантите само за една седмица са оставили след себе си повече от 100 тона битови отпадъци. От берлинското метро, а и далеч не само там, отдавна се носи смрад по същата причина.

Докато стара Европа потъва в боклуци, чиновниците от Европейската комисия правят отчаяни опити да останат с глави над водата. Дори се хвърлят в грандиозни планове за съживяване на единния пазар. В Брюксел продължават да мечтаят как ще изградят истинско братство, равенство и пълна свобода на гражданите за Европа. Така „потребителите, които искат да купуват услуги или стоки в други страни от ЕС, било то онлайн или лично, няма да се сблъскват с различия в цените, условията за продажба или възможностите за доставка“, заявиха еврочиновниците, които продължават да получават тлъстите си заплати. Едва ли някой от тях е прибрал мигрантско семейство у дома си, въпреки че непрестанно приканват към това данъкоплатците.

Чак сега се сетиха в Брюксел, че „стартиращите предприятия могат да имат значителен принос към икономиката, но редица предприемачи напускат Европа, защото не могат да реализират своите новаторски идеи на пазара“. И отсякоха, че трябва да има облекчен достъп до финансиране за МПС! В този ред на мисли се замечтаха да опростят уредбата на ДДС, да намалят разходите за регистриране на дружества и дори да направят достъпна цялата информация за регулаторните изисквания на един-единствен портал.

По-нататък ЕК обещава, че ще подобри възможностите за трансгранична мобилност на предприятията и специалистите. Самотака малките национални фирмичкищели да се превърнат в големи европейски компании.

Ненапразно в комюникето на ЕК се подчертава, че Общият пазар „позволява на хората да пътуват, живеят, работят и учат навсякъде, където желаят. Тези възможности обаче невинаги се реализират, защото правилата за единния пазар не се познават или не се прилагат, или просто защото съществуват различни, неоправдани пречки“. Казвам ти, дъще – сещай се, снахо, се казва в наша поговорка. И така бяха издърпани ушите на непослушковците, които дръзват да отказват да приемат повече бежанци на територията си.

Използвайки хаоса с мигрантите, друга висша инстанция - Европейският парламент, отхвърли предложението на Европейската комисия за национални забрани за внос на ГМО. Сега държавите може да не произвеждат, но няма да имат право да спират вноса и търговията на собствена територия за ГМО храни и фуражи. След като не може да има граници за бежанците, не трябва да има за ГМО продукти! Така че от Европа без граници вече се ползват предимно мигранти и... генномодифицирани храни и фуражи.

Кажете сбогом на старата госпожа Европа. Тя танцува своя последен валс и вече не е онова бленувано, подредено и чисто място за живеене. Всичко се преобърна с главата надолу и процесите вече са необратими, а евроелитът не крие безсилието си да се справи с „това, което чука на вратата“.

Прочетена 1478 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта