Нашите фермери – по-доволни от гръцките и френските

Докато южните ни съседи затвориха границата и се включиха в общонационален протест, а френските им колеги горят гуми и блокират магистрали, българските земеделци поеха към екзотични дестинации

Лили Мирчева

Странно оживление цари сред фермерите у нас. В последно време е престижно някоя от големите фирми-вносители, я на машини, я на семена, я на торове и препарати, да ги кани на екзотично фирмено парти до далечна дестинация. „Работните“ екскурзии надскочиха пределите на Стария континент и достигнаха до красиви кътчета в Мексико или Бразилия. Поканените на такова пътуване съвсем не напразно се чувстват като богоизбрани и като че статусът им във фермерската гилдия солидно натежава. За да ги канят на такова пътуване, което се превръща в пиршество на всички сетива, вероятно и фирмите -домакини, също са доволни от нашите хора. Въобще - хармония и радост искри в цялата ситуация. Нищо че в съседна Гърция бомби Молотов взривиха площадите и 24-часова национална стачка скова цялата страна.

„Ако планираните от правителството мерки бъдат приети, това би било „последния пирон в ковчега на земеделците“, обявиха гръцките фермери и блокираха не само тяхната държава, но и нашите превозвачи на общата ни граница. Хората излязоха солидарно на улицата, за да се противопоставят на искането на международните кредитори да се намалят разходите за пенсии с един процент от брутния вътрешен продукт или с 1,8 милиарда евро тази година.

В. "Катимерини" твърди, че на разговорите с кредиторите обаче премиерът Алексис Ципрас категорично е отказал да изпълни исканията за намаляване на пенсиите на настоящите пенсионери с мотива, че те съставляват основния и най-голям доход на все повече домакинства. Управляващата коалиция смята да набави средства за пенсионната система, като увеличи размера на внасяните осигуровки с процент и половина /1 процент от работодателите и 0.5 процента от работниците/. В рамките на реформата се предвижда също сливане на шестте пенсионни фонда в Гърция в един, както и промяна на трудовия стаж, необходим за получаване на основна пенсия. Гръцкото правителство предложи той да бъде 10 години, но кредиторите настояват за 15 години.

А в България, и без кредитори, отдавна са поставили пенсионерите в ъгъла. Отдавна претръпнахме и с изискването за минимум 15 години трудов стаж.

Ако трябва да изпълним всички норми като навършени години и трудов стаж, май повечето от нас напразно плащат пенсионно осигуряване, защото няма да дочакат пенсия. Вероятно ще останат тези, натрупали трудов стаж зад граница, за които английската, гръцка или немска пенсионна система ще им предостави достойни старини в България. Да не говорим, че земеделските пенсии са най-мизерните открай време у нас.

Почти незабележимо за нашите медии премина стачката на френските и белгийските фермери, които също блокираха магистрали и палиха гуми в знак на недоволство от санкциите, които политиците им наложиха. Животновъди и млекопроизводители настояват за компенсации заради руското ембарго и искат по-високи субсидии. Нищо, че в Белгия годишно получават по 628 евра за декар обработваема земя, а в България – неколкократно по-малко, ако въобще стигнат до тях.

Докато в Гърция фермерите негодуват от данъчните и пенсионни промени, а във Франция искат по-голямо подпомагане, у нас цари пълна тишина. Изводът е един - нашите стопани са по-доволни от гръцките и френските.

Тихо, да не ги будим...

Прочетена 2913 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта