Хранителната система въздейства върху промените в климата

Най-често, когато се говори за промени в климата, фокусът е насочен към регулирането на емисиите от фосилни горива, съобщава агенция „Фокус“ като се позовава на TechTimes. Подценявани обаче остават причини като глобалното производство на храна, отглеждането на животни и изхвърлянето на отпадъци. На тях се дължи отделянето на два основни парникови газа – метан и азотен оксид.

При изследване отделянето на трите газа азотен оксид, въглероден диоксид и метан изследователите от екипа на Ханкин Тиен от Университета в Обърн, САЩ, са открили, че   живите организми поглъщат повече въглероден двуокис, отколкото отделят, но са нетен източник на азотен оксид и метан.

Анна Микалък, един от авторите на проучването, коментира, че човешките дейности не само отделят парникови газове сами по себе си, но карат и растенията, животните и микробите да бъдат нетни източници на вредни емисии. Изследователите призовават хората да насочат вниманието си към въздействието на хранителната система върху климатичните промени и да бъде преосмислен начинът, по който се изхранва населението, особено в страни, където консумацията на месо е висока.

Прочетена 3186 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта