„Недобра медийна кампания“ причинила скандала в ДФЗ

Досега има само една ефективна присъда на служител на фонда, а спрените заради нередности проекта са едва 40

Лили Мирчева

„Една недобра кампания, която се разрази по една или по друга причина“ е предизвикала буря в чаша с вода. Поне така представи шефът на фонд „Земеделие“ причината за нажежените страсти около ръководената от него институция. По думите му в рамките на акредитираните процедурни правила на вътрешната нормативна уредба фонд „Земеделие“ стриктно се занимава и спазва процедурите – при договаряне, при оторизация, при контрол, т.е. чиновниците са невинни по всички нередности, описани в медиите.

Срещата на ръководството на ДФЗ с журналисти стана в деня, в който Европейската комисия представи в Амстердам инициативите за борба срещу прането на пари и укриването на доходи. Формалната причина беше "Панамските досиета". На срещата в холандската столица финансовите министри обсъдиха и начините за справяне с ДДС измамите и обещаха по-добро сътрудничество между данъчните, митническите и съдебните власти. За пореден път се заговори и за начините за опростяване и повишаване на прозрачността на Пакта за стабилност и растеж на ЕС.

По традиция и в казуса с неправомерно раздадени пари в ДФЗ и откритите нередности в проекти по селската програма, и в панамските офшорки, повечето от засегнатите ще излязат чисти с мисълта, че всяко чудо е за три дни. Как иначе да си обясним очевадните разминавания между официални становища на управляващите и реалната действителност сред управляваните.

Порожанов призна единствено за злоупотреби като създаване на изкуствени условия, разделяне на терени, за да се направят повече от един проект в рамките на тавана за финансиране. Понякога имало съмнения за свързани лица при офертите или пък се правели „къщи за гости, които не се използват по предназначение“. Колкото до общинските проекти – щяло да се следи дали обектите, в които е инвестирано, се поддържат. Нищо че там са потрошени милиони на вятъра.

Шефът на фонда леко открехна завесата, плътно прикриваща дейността на консултантските фирми, но в крайна сметка обобщи, че нищо не можело да се направи срещу тях. Примерно - да се изготви списък с нелоялни практики и кой пише такива проекти. Даден бе пример как в шест от проектите за техника по мярка 4.1 кандидатите са представили искане за неправомерно високи субсидии за 8 комбайна от една и съща марка, като разликата в посочените цени е достигала 120 хил. лева за машина. При това всички комбайни са били закупени от един и същ дистрибутор. Измама била прилагана и при кандидатстване по схемите за директни плащания, стана ясно на пресконференцията.

За много от изнесените в медиите безумни проекти, одобрени досега от служители на фонда, не можело да се говори, защото там работи прокуратурата. Сиреч – съдебната власт носи отговорност. В крайна сметка досега има само една ефективна присъда на служителка на фонда в Плевен, а спрените заради нередности проекта са едва 40.

На пресконференцията на фонд „Земеделие“ не стана дума за грешния модел на земеделие, който функционира у нас благодарение на субсидиите, разпределяни от чиновниците или техните политически попечители. Така че латифундиите, който изникнаха в годините на прехода у нас, ще продължават да съществуват и да мачкат т. нар. дребни и средни фермери.

А би могло да се направи стъпка за промяна на модела, макар и малка, като се даде пълна прозрачност на всички проекти, каквато вече е наложена по другите европейски оперативни програми. Може така и малките фермери да стигнат до успешно реализирани и финансирани проекти.

Прочетена 2895 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта