На прага на новата ОСП – пак ли ще наливаме от пусто в празно Избрана

За да бъде изработен националният стратегически план, всички чакат т. нар. swot анализи. Зад това сложно и неразбираемо на пръв прочит словосъчетание се крият 4 простички индикатора за определяне на рамката на всяка бизнес идея. S (Strengths) – силни страни, W (Weaknesses) – слаби страни, O (Opportunities) – възможности, T (Threats) – заплахи. Хубаво, всички внимателно ще четат въпросните swot анализи. Колко реално националният стратегически план ще стъпи на тях, не е особено ясно. Притеснителен е и друг момент: всяка институция работи със собствена методика по събирането на данни. Коректното им засичане се оказва сложен процес и поставя под съмнение яснотата за общата картина в земеделието у нас.

Аграрният министър Десислава Танева обяви, че дебатите по националния стратегически план започват в края на юли и обеща откритост и прозрачност по темата.

Къде обаче е скрит верният ключ към написването на добър национален стратегически план? Ключовата дума е устойчивост. И тотална промяна на философията на подпомагане.

Вече се чуват разумни гласове от различни земеделски браншове по темата. Ако отново ще си играем на разкрояване на новата ОСП на схеми и мерки, изкривяването е неизбежно. Безусловно устойчиво у нас е зърнопроизводството, няма две мнения по въпроса. „Зърнопроизводителите наистина изглеждат горди фермери. Единни са, образовани са, работят на светло“, каза един от месодайните говедовъди у нас, който се бори заедно със свои колеги да промени мисленето на българските животновъди. Защото гледането в една посока е от съществено значение за всеки бизнес.

До момента такова мислене липсва и до голяма степен субсидирането е „виновно“ за това. Всеки гледа в паницата на другия, всеки дебне обявяването на схемите и мерките с една единствена цел – да се докопа до максималните субсидии. И често остава излъган, защото колкото повече са кандидатите по една схема, единичната ставка за всеки фермер намалява. Аритметиката е проста: бюджетът е конкретен и се разпределя според броя на подадените заявления.

Изкривена е картината и в сектор „Плодове и зеленчуци“. Няма нужда да се влиза в конкретика, всички я знаем. Достатъчно е да припомним, че или сме рекордьори по отглеждане на тикви, или на нещо друго – според моментната конюнктура в подпомагането.

В този смисъл, гарантираните бюджети за всеки сектор изглеждат разумно решение. Ако предварително са ясни парите за животновъдите, за овощарите, за зърнопроизводителите и т. н., няма ли да бъде далеч по-честно отделните браншове сами да вземат решението как да бъде разпределен този финансов ресурс? А и така ще поемат една споделена отговорност, после ще се сърдят първо на себе си. Не прави ли така всеки предприемач, независимо с какъв тип бизнес си слага главата в торбата? Защо в земеделието да не е така? Отговорите ще търсим след няколко години. Когато ще чакаме поредния swot анализ. Ще бъде тъжно обаче отново да се налива от пусто в празно. И да не се заложи на устойчивост.

По време на един животновъден форум, разговарях с израелец, експерт-консултант по високопродуктивно овцевъдство. Попитах го как държавата може да намери баланс в подпомагането към малките и към големите овцевъди. Експертът от Израел ме погледна учудено и попита: в България бизнес ли искате да правите или социална политика, като отглеждате овце? Разбирам логиката на подобен отговор. Не разбирам защо българската политика в сектор „селско стопанство“ продължава да куца. Дали пък всъщност няма твърде много политика в този сектор?

Анета Божидарова

Прочетена 1614 пъти Последно променена в Четвъртък, 27 Юни 2019 12:17
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта