Първо да си почистим собствената кочина Избрана

От 22 дни у нас няма регистрирано огнище на африканска чума при домашните свине. Над 7 400 заявления са подадени от земеделски стопани, които очакват обезщетения за умъртвени прасета заради заболяването. Това обяви министърът на земеделието Десислава Танева от трибуната на Народното събрание, по време на петъчния парламентарен контрол. В спешен порядък, на първо четене, бяха гласувани единодушно в пленарна зала и промените в Закона на лова, които развързват ръцете на земеделския министър да променя сроковете за ловуване, когато има риск от епизоотии. До тук всичко звучи добре. Ловците обаче предупреждават, че африканската чума е констатирана в 20 области на страната при диви прасета, което означава, че е обхваната почти цялата територия и рискът изобщо не е отминал. Похвално е, че евродепутатът Иво Христов, заедно със своя румънски колега Кармен Аврам са поискали в европейския проекто-бюджет да бъдат заложени още 70 млн. евро за справяне с африканската чума по свинете.

И какво от това? Една спечелена битка не означава спечелване на войната. Мерките у нас закъсняха безвъзвратно. Въпреки забраната за гледане на домашни прасета за 1 година, отсега можем да се обзаложим до колко тя ще бъде спазена. Пък и 300 лева на кочина не решават проблема, само са прах в очите на бедния българин. Манталитет, както каза преди време министър Десислава Танева. И ако битката с него е дълга и трудна, от аграрното министерство и от БАБХ спешно трябва да решават как да се регламентира т. нар. „заден двор“, за да се минимизира рискът от разпространение на зарази. Да не говорим за лъсналия при преброяването на домашните прасета сив свиневъден сектор. Там кочината е най-голяма.

Междувпрочем, показателен за липсата на адекватно мислене в тази посока е и нищожният брой на подадени заявления тази година по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ - едва 642 фермера са кандидатствали за субсидии по нея. Тук не става дума за това прасетата да си играят в басейн с гумени патета, а да се осигури такъв комфорт и такава хигиена във фермите, които да гарантират здравето на животните. Това е не просто по-добра биосигурност, а зряло мислене за това как да се работи професионално в животновъдството. Очевидно такова у нас все още липсва. Затова нека е ясно - докато не си почистим собствената кочина, няма да се справим с болестите по животните. А те не навлизат от вчера у нас и тепърва ще има нови.

Анета Божидарова

Прочетена 3092 пъти Последно променена в Четвъртък, 05 Септември 2019 17:31
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта