Евтиният популизъм не храни Избрана

Да трупаш евтин политически рейтинг с популистко говорене във времена на пандемия меко казано е неуместно. Вицепремиерът Красимир Каракачанов определено стъпи върху мотиката от погрешната страна.

Дисбалансът в българското земеделие изобщо не е новина. Ако той обаче е такъв, това не е ли факт и със съучастието на всички български правителства през последните 30 години?

Ако двама души в страната държат по близо 2 млн. дка земя, кой български политик е сезирал прокуратурата за това и защо самата тя не се е самосезирала? Не е луд, който яде зелника, луд е който му го дава.

Повтарянето до втръсване на мантрата за умиращото българско село няма да го излекува. Конкретни, дългосрочни и действащи политики към него още не сме видели.

Законодателството, свързано с поземлените отношения, е поставено на трупчета. Интересите са големи, лобитата също. И българските политици са част от този процес. Вицепремиерът Каракачанов да не би да пада от Марс?

Българските зърнопроизводители са такива каквито са – пазарен продукт на една европейска конюнктура за подпомагане в земеделието и на национални решения за прилагането на тези политики. Национални, на правителствено ниво.

Не знам дали зърнопроизводителите притежават хеликоптери и вили в Сен Тропе. Даже и да ги имат, сами са си изкарали парите. Обидните квалификации към тях в национален ефир от вицепремиер в правителството са повече от неподходящи - особено на фона на задаващата се безпрецедентна криза. Междувпрочем, защо на прословутите ежедневни брифинги от Министерския съвет не присъства нито един член от т. нар. малка коалиция на Обединените патриоти?

Земеделците са хората, които ще помогнат в селата в ситуация на извънредно положение. Както и досега са го правили за други неща – за местната фурна, църква, читалище, детския отбор по футбол и т. н.

Тъкмо на земеделците разчитат да оцелеят десетките фирми за семена, торове, препарати за растителна защита, аграрна техника.

Въпреки, че още в първите дни на извънредното положение земеделският министър Десислава Танева побърза да успокои българите, че не сме заплашени от продоволствена криза, ако търговията блокира в световен мащаб, ще се наложи да се самоизхранваме. В този смисъл, земеделците са най-важният сектор в държавата. И на него трябва да му бъде осигурено спокойствие, за да работи. Защото гладът е по-страшен от всеки вирус. И не може да бъде нахранен с евтин популизъм.

Анета Божидарова

Прочетена 2600 пъти Последно променена в Петък, 27 Март 2020 14:10
Оценете
(6 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта