Една българска роза за мен… Избрана

Анета Божидарова

За поредна година драмата в сектор „Розопроизводство“ е покъртителна. Всички гледат към държавата и чакат подпомагане. То е ясно, че тя ще го даде, въпросът е до колко това ще реши трайно проблемите в сектора.

Механизмите на свободния пазар са безпощадни. Има ли свръхпроизводство, цената пада по цялата верига. На всичкото отгоре и пандемия. Ами сега?

Истината трябва да бъде сложена на масата. Законът за розата закъсня и хаосът в бранша трудно ще бъде оправен. Защото българинът така прави – като види, че в нещо има сметка, юрва се да произвежда. И до съвестните розопроизводители и преработватели веднага се нареждат и едни тарикати. Преди няколко години тъкмо те компрометираха на външния пазар качественото българско розово масло. Днес от това страда целият сектор. И Турция тихомълком завзема досегашните български територии на този пазар.

Ако в условията на свободна пазарна икономика е мираж да се мисли за солидарност, значи каузата е изгубена. Между производители, преработватели и работна ръка може да бъде постигнато съгласие – всички тази година ще спечелят по-малко. Това е положението. Лакомията няма да помогне на никого. То не ни ли връхлетя тъкмо поради нея пандемията?

А ако държавата иска да помогне, да го направи реално – не като даде пореден Deminimis или закъсняла обвързана подкрепа по неясни правила, а като постави розопроизводството на мястото, което му се полага – то е национално богатство, защото по целия свят сме прочути с българското гюлово масло. И подкрепата трябва да отиде при реалните производители, а не при схемаджиите.

В противен случай ще си останем с един хубав, но тъжен рефрен „Една българска роза за мен…“. И нищо повече.

Прочетена 1221 пъти Последно променена в Понеделник, 11 Май 2020 15:27
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта