Само през 2015 г. за бели петна са изплатени 100 млн. лева субсидия Избрана

Казусът с необявената от собствениците земеделска земя, която се използва в измамни схеми, вместо да се разплита, става още по-мъгляв. Омбудсманът Мая Манолова поиска да се приемат спешни законодателни промени до началото на новата стопанска година, за да няма дублиране на договори за наем

Лили Мирчева

„Главата на змията е горе и оттам трябва да се тръгне при разплитането на случая“, обобщи разказа си пред в. „Гласът на фермера“ Мартина Кьосина от Вълчедръм за неволите на собствениците на земеделски земи, попаднали в престъпната схема за кражба на т. нар. бели петна. По думите й през месец май тази година тя подписала договор за наем на наследствени земи, но се оказва, че същите тези земи на 19 юли са вписани в Търговския регистър и в продължение на 10 минути са прехвърлени на друга фирма. Става въпрос за две фирми, вписани с капитал от 50 лева - Златия Ленд и БГРЕНТ, които са собственост на Юлиан Мариов Кирилов с адресна регистрация в г. Враца. „Това видимо е престъпна схема, в която са вписани договори за наем за 3 години - от 2017 до 2020 г., но без съгласието на собствениците. Няколко дни след това са вписани нови договори за отдаване под наем на същите земи от 2020 до 2023 година. Разбира се, пак същите две фирми си ги отдават една на друга“, разказва Кьосина.

Така в продължение на няколко дни само

в община Вълчедръм около 5900 дка земеделски земи се включват в престъпната схема

„Аз ходих при нотариуса, за да види, че се е подписал под явна измама, но той ми отговори, че досега осъден нотариус няма. Всъщност неговата работа била само да заверява“, продължава разказа си Кьосина. От името на своите роднини, пострадали от схемата, тя предложи да се въведе промяна в Закона за арендата, който депутатите от предишния парламент дружно гласуваха преди за приключат работата си. Тогава те приеха, че при сключването на договор за наем не трябва да се изисква оригиналната скица, която да остава в Агенцията по вписванията.

Всъщност тъкмо от това депутатско „нововъведение“ са се възползвали мошениците и така

само за броени дни след приемането на поправката в закона, започват да си прехвърлят имоти

както си поискат, защото собствениците им просто нямат правна защита. Според решението на магистратите договорът за наем обвързва само тези, които са го сключили, а не лицето, което е собственик.

А пита ли се някой, каква ще е съдбата на тази земя с дублирани договори, кой ще я реколтира и кой ще я работи през следващата година? Докато законодателните промени се точат в безвремието на нашето правораздаване, мнозина българи ще пият по една студена вода...

Всъщност скандалът избухна през юли тази година, когато арендатори и собственици на земеделски земи в Монтанско, Врачанско и други региони от страната установиха, че ползваните от арендаторите

бели петна изведнъж са станали собственост на няколко свързани помежду им фирми

Те светкавично са се възползвали от новите промени в закона, който Мая Манолова образно нарече „черни дупки“ в законодателството и с фалшиви договори са присвоили тези земи.

Незаконната схема е станала възможна и след обявяването на тълкувателно решение на Върховния касационен съд по Закона за задълженията и договорите, направено в края на юли. Тъкмо то е дало възможност на мошениците да могат да преотдават под наем вещи, дори и земеделски земи от хора, които не са техни собственици. По-голямо безумие нашите магистрати едва ли се раждали в последно време. При това земеделската земя е приравнена с обикновена вещ!

Както обясниха потърпевшите арендатори, всички фирми-нарушители са регистрирани веднага след изработването на правилника за прилагане на промените в Закона за арендата и малко преди излизане на тълкувателното решение на касационния съд, което ги кара да смятат, че нелегалната схема е покровителствана на високо ниво. Целта е

белите петна да се присвоят, така че за тях да се получават субсидии

„Само в един измамен договор са засегнати над 600 имоти. Схемата позволява несобственици да сключват договори за наем на чужд имот за срок от 3 години, без знанието на стопаните. Освен това нотариусите сега заверяват договорите без проверка на собствеността. Договорите се регистрират в службата по вписванията отново без проверка. Създава се ситуация, „измаменият ще сее, а измамникът ще жъне", обясни порочната практика Мая Манолова.

По тази причина омбудсманът предлага да се въведе изрично изискване договорите за наем и аренда на земеделска земя да се сключват само от собствениците на имоти. При съсобственост вариантите за сключване са два, според предложението на Манолова – без праг на идеални части и от 25% идеални части. Общественият защитник настоява и нотариусът да проверява собствеността при сключването на договорите за наем и за аренда. Тя предлага още да се представят скици при вписване на договорите за наем и аренда.

Омбудсманът предлага още

общинската служба по земеделие да не регистрира договори, сключени от несобственици

А вече сключени договори от несобственици да могат да се потвърдят в едномесечен срок само от собствениците с нотариално заверена декларация. Манолова иска таксата за нотариалната заверка на декларацията да е 5 лева. Тя изрично предупреди депутатите да не превръщат предлаганите изменения в партийно-политическа дъвка, а да приемат така належащите промени до 1 октомври, когато започва стопанската година.

Сега решението е в ръцете на законотворците, защото ако минат през земеделското министерство, ще отнеме повече време заради съгласувателните процедури и общественото обсъждане. Но защо ли в земеделското министерство досега не обръщаха внимание на бомбата, която цъка в казуса с белите петна. Нали за тях се вземат субсидии – европейски и от нашата си хазна!

Още преди две години бившият министър на земеделието и настоящ председател на ресорната комисия в парламента Десислава Танева обяви, че белите петна представляват около 10% от всички субсидирани земеделски земи. През 2015 г. за тях са изплатени 100 млн. лева, което е 7% от общия обем директни плащания. „Липсата на договори за аренда, т. е. на правно основание при гореописаните ниви поставя в привилегировано положение получателите на помощи за тях в сравнение с тези земеделци, които изплащат сравнително високи ренти“, коментира тогава Танева.

По правило

от белите петна се възползват най-често крупните арендатори

във всяко землище, защото при споразуменията тази земя се разпределя в най-добрия случай пропорционално на обработваните от различните земеделци площи. За възможността да ги обработват ползвателите им заплащат на общините суми, равняващи се средно на 60% от действително изплащаната в землището рента. Така например в същата 2015 г. в Русенска област собствениците на такива ниви преведоха в съответните общини между 30 и 40 лв./дка при средни ренти от 55-60 лв./дка.

Не са малко и случаите в по-слабо развити региони, предимно в Северозапада, където белите петна все още се използват безплатно, без това да води до някакви санкции. „Всичко това води до извода, че в бъдеще трябва да се диференцират тези плащания, което да доведе до по-справедливо разпределение“, коментира Танева, но нещата си останаха по старому.

След сегашния скандал, станал възможен след нововъведението в закона за наемните отношения, и министър Порожанов се намеси в бъркотията с белите петна. Със заповед до областните дирекции по земеделие той временно спря далаверата, но трябва да получи подкрепата на депутатите с приемане на бързи законодателни промени. Според Порожанов през 2016 г. всичките парцели с бели петна са станали обществено достояние и така нарушителите получили достъп до информацията кои точно са тези парцели. Така сега, получавайки над 50% от собствеността върху тези бели петна, същите измамници набързо са спретнали

договори върху 43 хиляди декара бели петна в цялата страна

изчислиха от Асоциацията на съдиите в България. А схемата е много проста. В нея лице, което не е собственик на земята, отдава с фалшив договор под наем на свързано с него лице, т.е. на себе си, бялото петно, като успешно го регистрира пред нотариус. После го представя и в Агенцията по вписванията, защото по закон там не са длъжни да изискат от него документ, че той е реалният собственик на имота, обясни Манолова.

Лъжата лъсва едва при регистрацията на тези договори в общинските служби по земеделие, където са всички електронни регистри с реалните собственици на тези имоти. Затова дойде и заповедта на земеделския министър Румен Порожанов от края на юли т.г., забраняваща тези договори да бъдат регистрирани в службите. Оказва се, че неговата заповед е в противоречие с промени в Закона за арендата, приети тихомълком в последните дни на предишното Народно събрание, които дават възможност за регистрация на подобни договори. "Забележете

тези промени са взети с пълно мнозинство от 99 депутати

при присъстващи 101“, коментира Мая Манолова.

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, който също се включи в дебата, обяви, че големият проблем е в това, че с промените в Закона за арендата, приети от 43-то Народно събрание, е позволено договорите за аренда да се сключват от собственици, притежаващи над 50 на сто от земята, като по този начин „се отваря врата за увеличаване на белите петна“, а оттам и разрастване на незаконните схеми. „Няма как измамите да не са ставали с участието на държавни органи“, посочи Върбанов.

Сега отново текат дискусии по темата. Просто да се зачуди човек как „земя като една човешка длан“, толкова трудно се управлява и администрира. „Нашата цел е бързо да решим проблема с фалшивите договори, защото въз основа на тях така наречените „нови собственици“ спокойно могат да приберат реколтата на арендаторите, които законно са обработвали тези земи преди юли тази година“, обяви омбудманът. Да видим какво ще сътворят депутати и магистрати след лятната си почивка.

Прочетена 3790 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта