×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

ЕП засилва критиките си срещу Йотингер

Финансови експерти от Европейския парламент все повече поставят под съмнение цифрите, представени от Йотингер по отношение на съдържанието на многогодишната финансова рамка. „Историята която ни разказва финансовият комисар за бюджета на ЕС в следващия седемгодишен период е чудесна, но е невярна”, коментира депутатката от групата на социалистите Изабел Томас, цитирана от „Щутгартер Цайтунг”. „Ние очакваме от Съвета на ЕС да поиска съответните отговори от Европейската комисия’, заяви и нейният колега от ЕНП Ян Олбрайт.

Финансовите експерти мотивират критиките си към Йотингер с това, че бюджетните съкращения са по-големи, а очаквания ръст доста по-малък в сравнение с обявените от Йотингер параметри в неговите предложения по съдържанието на новата многогодишна финансова рамка. Така например той обяви, че съкращаването на средствата за кохезионните фондове, насочени основно към източноевропейските регионии аграрната политика ще е между 5 и 7%. Анализът на финансистите обаче показал, че съкращението на бюджета за фермерите може да достигне 15%, а за кохезионните фондове- до 10%. Директните плащания, които европейските фермери получават на хектар  също ще се съкратят с 10%. Най-голямо намаление от 25% според тях ще има на средствата за развитие на селските региони.

Подобна картина финансистите от ЕП обрисуват и по отношение на бюджета за инвестиции в бъдещето на ЕС, които Йотингер иска значително да повиши. Сред тях е и програмата „Еразмус +”, за която финансовият комисар предлага удвояване на бюджета през следващите седем години. Според финансистите на ЕП парите по тази програма ще се увеличат още повече- с цели 77%. Относно бюджета за наука, където Йотингер предлага 50% увеличение според заключенията на евродепутатите- ръстът ще е не повече от 13%.

Според експертите в своите предложения Йотингер не отчита инфлацията и това е причината за разминаване в цифрите например  в бюджетите за земеделие и кохезионните фондове. Редица депутати от източно и централноевропейските страни изразиха своята загриженост  по отношение на бюджета за инфраструктурните програми.

От своя страна Йотингер аргументира изнесените от него цифри по съдържанието на многогодишната финансова рамка с трудностите вследствие на британския изход. Според него не трябва да се прави сравнение между текущата и бъдещата финансова рамка, защото при изготвянето на новата, от ЕК са извадили британския принос за общата европейска каса, докато тази за период до 2020 година е правена на база приноса на 28 страни членки на ЕС. „Ако семейството в бъдеще се състои не от 28 а от 27 члена, то ние имаме нужда от 27 котлета и 27 бири”, заяви образно Йотингер. Когато според него семейството е по-малко, тогава и основата на предстоящите бюджетни субсидии ще е по-малка и намаленията няма да са толкова големи, а ще са под чертата „много умерени”. На тази основа са поставени и бюджетните разчети за земеделие и структурните фондове в бъдеще, като се определя съкращение на средствата с между 5 и 7%, а парите за „Еразъм +” се удвояват.

Прочетена 1350 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта