Първата в света плаваща ферма е пред пуск Избрана

В пристанището на Ротердам израства триетажен бетонен сал, на който ще се отглеждат 40 крави с млеконадой 1000 литра на ден

2Г жа

Алекс Петров

Някога Ротердам се е славел с най-голямото пристанище на света, докато сега вторият по големина холандски град отново се готви да удиви всички с финализиране на един уникален проект – до края на годината на същото пристанище ще заработи първата в света плаваща млечна ферма. В завършения си вид тя ще представлява железобетонен триетажен сал с размери 20 на 20 метра, на който ще се отглеждат първоначално 40 крави – те ще се доят с роботи и ще дават по 1000 литра на ден. Проектът на фермата пленява с дизайна си – футуристичната стъклена постройка, привързана към дъното на морето, излъчва мека зелена светлина от засадените вътре дървета, треви и храсти, които ще създават природен комфорт на животните.

Проектът не е самоцелен

Застроените градски райони не изглеждат най-разумното място за водене на фермерска дейност. Но построяването на плаващата ферма в Ротердам има своите демографски и екологични аргументи. Според прогнозите световното население ще нарасне до 9,8 милиарда към 2050 г., като се очаква, че 70% от него ще живее в градовете в сравнение със сегашните 55%, така че изхранването на градското население вече не се смята за проблем на необозримото бъдеще. Освен това намаляването на разстоянието, което храната изминава „от фермата до чинията” на потребителя, има смисъл от природосъобразна гледна точка – така се намалява замърсяването, причинено от транспортирането.

5Бетонният плот резерва

Идеята за плаваща ферма хрумнала на инж. Петер ван Вингерден, директор на холандската фирма за недвижимо имущество „Беладон” (Beladon), през 2012 г., когато работел по проект за плаваща къща на река Хъдсън в Ню Йорк. Докато холандецът бил там, ураганът Санди връхлетял на Източното крайбрежие, като предизвикал незапомнени наводнения и блокирал транспорта в мегаполиса. Осъществяването на доставките почти спряло и два дена след бурята по магазините вече било трудно да се намерят пресни продукти. „След като видях пораженията от урагана Санди, реших, че храната трябва да се произвежда възможно най-близо до потребителя – разказва специалистът и допълва: – Ние имаме все по-малко и по-малко земя, а повечето хора искат да живеят в големите градове. Ето защо трябва да се заемем с урбанизацията, градовете нарастват. В бъдеще е възможно да живеем и в Космоса, а сега трябва да се търсят други решения. Около 70% от земната повърхност е вода, така че защо да не я използваме?”

Началото

1. От птичи поглед

Така още през 2012 година екипът на Ван Вингерден започва работа над проекта в сътрудничество с пристанищното управление на Ротердам. Независимо от първоначалните си опасение по отношение на потенциалния шум и миризмата, управата дава на фирмата „Беладон” пространство за създаване на прототипа. Планирането продължава 6 години, преди формите на фермата да приемат окончателния си вид. Строежът на пристанището напредва и в началото на лятото плаващата платформа бе пренесена на шлеп от град Заандам, на север в Холандия, в Ротердам.

Концепцията

На горния етаж на триетажната постройка, струваща 2,6 млн. евро, ще се хранят кравите под сянката на специално посадените дървета и храсти. Близо 80 на сто от храната на животните ще бъде от остатъци от хранителната промишленост на Ротердам. Тя може да включва зърнени култури, изхвърлени от местните пивоварни, остатъци от ресторанти и кафенета, вторични продукти от местни мелници и дори трева. Всичко това ще се събира и транспортира с електромобили, осигурени от компанията за „зелени отпадъци” GroenCollect. Съпругата и делови партньор на Петер – Минке ван Вингерден, потвърди, че фермата ще започне дейността си с 40 крави, което според нея е достатъчно предприятието да работи без загуби.

4. Вътрешен вид 216кВ

Автоматични машини ще изгребват и почистват животинските отпадъци, когато кравите напуснат боксовете и влязат в специализираната зона, оборудвана с роботи за доене. Отходните води ще се пречистват. И ако на стадото понякога се прииска да усети твърда земя под краката си, животните ще могат да преминат по свързващ мост, който ще ги отведе до истински пасбища извън доковете.

На долните палуби на сградата ще се помещават център за посетители със зала за срещи, преработвателен цех за производство на сирена и кисело мляко, както и специално оборудване за почистване и усвояване на суха кравешки тор. Според проекта системата ще генерира част от собствената си енергия – водород, получаван чрез електролиза на слънчеви батерии.

За и против плаващите ферми

Въпреки високия си потенциал, проектът не е без проблеми. Все още съществуват опасения как местните жители ще се помирят с такива "благоуханни" съседи. Има и практически съображения, които не са проблем за сухоземните млекопреработващи ферми.

 

„Проектът е труден, защото кравите са едри животни и обичат да се скупчват. Така че когато се движат от едната до другата страна на платформата, тя трябва да бъде стабилна. Ние трябваше да използваме морска технология, за да сме сигурни, че конструкцията няма да се наклони – отбелязва г-жа Ван Венгерден и допълва: – Много въпроси ни задаваха относно благополучието на кравите над водата. Ние обяснявахме на хората, че дизайнът на фермата не позволява животните да паднат във водата, но дори това да се случи, кравите могат да плуват и ще се справят.”

Д-р Фентън Бид, ръководител на група по прехрана и земеделие към ООН, смята, че градските ферми са полезни, защото те като правило използват по-малко вода, торове и пестициди, отколкото конвенционалните производствени системи.

Развитие и бъдеще на плаващите ферми

„Фермата лесно може да се преустрои и уголеми – просто се добавят допълнителни платформи.. Вече имаме идеи за птицеферми и оранжерии, които могат да съжителстват заедно с млечните ферми. Когато има съвместителство между различните стопанства, обслужването става по-лесно, обменят се ресурси, отстраняват се отпадъци, създава се кръговрат”– казва г-жа Минке ван Вингерден. Смелият замисъл на „Беладон” постигна известност в Ротердам, но компанията смята, че плаващите ферми могат да се разпространят по целия свят – по крайбрежията и в градове на делти, като допринесат за изхранването на непрекъснато растящото градско население.

Прочетена 4204 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта