До дни ДФЗ подписва договори с над 150 кандидати от втория прием по 4.2 Избрана

До няколко дни ДФ „Земеделие“ ще подпише договори с повече от 150 кандидати, чийто проекти от втория прием по подмярка 4.2 са одобрени. Това стана ясно днес от думите Атидже Алиева-Вели, зам. директор на ДФ „Земеделие“. Новината беше съобщена по време на Седмата Национална среща на земеделските производители в България.

По подмярката за преработка, към която имаше голям интерес досега са направени два приема. По първия са сключени 271 договора. От тях 82 от тях са подписани благодарение на осигурения допълнителен бюджет в размер на 49.5 милиона евро след нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Работата по първия прием е изцяло приключила.

Още 11 проекта са в процес на разглеждане

По втория прием, който беше проведен през 2018 г. в периода февруари – май все още се работи, но дейността е в краен етап. В рамките на бюджета, който е в размер на 85 милиона евро попадат 175 проекта. На този етап са одобрени 143 проекта, отказани са 20 проекта, един проект е оттеглен по желание на кандидата и 11 проекта остават все още в процес на разглеждане. „След приключване на обработката на тези 11 проекта ще поканим над 150 кандидата, които са допустими за подписване на договорите. Надявам се това да стане буквално в следващите няколко дни, тъй като колегите от разплащателна агенция приключиха оценката на проектите“, каза още Атидже Алиева.

Всички допустими проекти се канят едновременно за подписване

„На пръв поглед една година изглежда дълъг период за работа. Но имаме административни срокове, предварително класиране обжалване на предварителното класиране в срок от 2 месеца. Следва произнасяне на управляващия орган в последствие административно и техническо финансова оценка“, разказа зам. директорът на ДФЗ. Оказва се, че с натрупване на опита все по-често и самите кандидати употребяват административните похвати по отношение на сроковете. По оценката на експертите от ДФ „Земеделие“ през тази година се работи в разумни срокове, тъй като от началото на 2018 година се кандидатства по системата ИСУН. Всички проекти, които са допустими следва да бъдат поканени за подписване на договор, след като се обявят едновременно. „Тук нямаме комфорта, при който кандидатите, които са били бързи и изчерпателни при предоставянето на информация, да ги поканим за подписване на договори“, уточни Вели.

 

етикети:
Прочетена 2160 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта