×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

Европейски пари за морски бизнес Избрана

Кои са мерките от ПМДР в подкрепа на рибарите и кои са най-честите нарушения и измами - разясниха на семинар в Балчик

Габриела Събева

Въвеждането на иновации при интензивното отглеждане на аквакултури е най-новата мярка 2.1 по Програмата за морско дело и рибарство. По нея кандидатите могат да подават проектни предложения до 1 април включително. Тази мярка се отваря за първи път у нас, стана ясно на информационна среща в Балчик, на която бяха разяснени всички възможности за европейско финансиране на проекти, свързани с рибарството и аквакултурите. Експерти от Министерството на земеделието, храните и горите представиха шестте мерки, по които може да се подпомогне рибарският бизнес у нас. На форума в Белия град се събраха представители на общините и на Местната инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик”.

53926358 2015249438777869 6983866610004000768 n

Бюджетът на мярка 2.1 „Иновации в аквакултурата” е 3,033 млн.лв. Ще се финансира въвеждането на нови технологични решения при отглеждането на аквакултури и насочването към нетрадиционни такива, прилагане на иновативни мерки за опазване на здравето на аквакултурите и опазване на генетичната чистота на дивите популации. Основната насоченост на мярка 2.1 е към науката. По нея ще се стимулират разработките и участието на български научни организации или научни колективи, висши учебни заведения, институти към БАН и ССА, научни звена към предприятия или частни научни центрове. Минималният размер за финансиране на един проект е 10 000 лв., а максималният – 350 000 лв. 75 % от бюджета на мярката е от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а останалите 25 % са национално съфинансиране.

С най-голям бюджет при отворените мерки е 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури”. Общо 8, 600 млн.лв са предвидени за бенефициентите, които искат да създадат нови предприятия или съществуващите да се обновят от нови стопани. Тук приемът на проекти е до 7 май, а срокът за изпълнение на инвестицията е 18 месеца от датата на сключване на договора. Максималният интензитет по мярката е 50 %, като размерът на финансирането за един проект може да бъде от 30 000 до 850 000 лв. Акцентът на тази мярка е да се подобри устойчивостта на предприятията за аквакултури като се наблегне на по-добрата енергийна и ресурсна ефективност, стана ясно по време на срещата.

С най-голяма популярност сред бенефициентите се ползва мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурата“ за малки проекти. Тук могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, които трябва да са регистрирани катопроизводители на риба и други водни организми, да отговарят на изискванията за микро, малко или средно предприятие.

Шест са мерките за финансиране, по които бяха дадени разяснения на срещата. Първият прием по мярка 1.6 за опазване и възстановяване на морското биоразнообразие и екосистеми приключи на 13 март. Финансирането на кандидатите по шестте отворени мерки ще е 30 % за големи фирми, 50% за малки и средни и 80% за дребно мащабния крайбрежен риболов по мярка 1.7„Добавена стойност, качество на продуктите и използване на нежелания улов“. Тук целта е да се осигури допълнителен доход за рибарите като консервиране на рибата или обработка и продажбата й за директна консумация в крайбрежен павилион.

Последната част от изложението на експертите от МЗГХ беше насочено към най-често допусканите грешки на бенефициентите, било то умишлени или неумишлени. „Идеята е да запознаем кандидатите що е това нередност и съмнение за измама. Има много спекулации кое се счита за такова”, заяви Атанас Манолов от дирекция „Морско дело и рибарство” към МЗХГ. „Искаме да хвърлим светлина върху тези понятия, как може да се сигнализира и до кои институции. Съответно да разясним как се проверяват тези сигнали и до каква степен са наистина измама”, допълни експертът.

Примерите, които Манолов посочи, са свързани с обявяване на обществени поръчки и избор на изпълнител. „Там полето е много широко и често се попада в субективни ситуации. Незаконосъобразно е разделянето на поръчките на отделни дейности – за строителство, за услуга или за доставки. Друга нередност е неспазването на срока за обявяване на оферти или недостатъчен срок за потенциалните участници в процедурата”, посочи още Атанас Манолов и допълни: „Най-честите обвинения в измама са при избора на изпълнител. Там самият бенефициент трябва да определи условията, при които да се кандидатства. Към днешна дата нямаме много сигнали за такива нередности, но назад във времето – да. Например през годините често са били поставяни такива технически спецификации, на които отговаря само един кандидат или само една мярка. Често се правят такива манипулации с цел само един кандидат да спечели”, обобщава нарушенията експертът от МЗХГ.

При установяване на нередност трябва да се подаде сигнал. В Дирекция Морско дело и рибарство има отдел, който се занимава само с това и прави оценка на сигнала. Събират се доказателства и в рамките на два месеца се излиза със становище дали това е нередност, дали бенефициентът ще бъде санкциониран, дали ще бъде информирана прокуратурата. „Всеки случай е различен, но това общо взето е пътят: сигнал – проверка – евентуални санкции – при нужда и други институции”, допълни още Атанас Манолов.

**

МИРГ ”Шабла-Каварна-Балчик” – в готовност за прием на проектни предложения

Съобщи изп.директор на групата Нелко Йорданов

Все още бенефициентите не могат да кандидатстват по стратегията за ВОМР на МИРГ„Шабла – Каварна – Балчик”, заяви Нелко Йорданов, изпълнителен директор на рибарската група. „Имахме нагласа да отворим прием през първото тримесечие на настоящата година, но предвид сроковете мисля, че това физически е невъзможно. Искрено се надявам, че колегите от министерството ще бъдат малко по-експедитивни, за да съгласуваме указанията по приема и да можем ние да предприемем стъпките по откриване на прием по мерките”, допълни рибарят.

Една от мерките, по която МИРГ е индикирала прием, е свързана с публичния сектор в лицето на общините. Тя е свързана с изграждане на инфраструктура, насочена към места и обекти, пряко свързани с дейността на рибарите - подходи, рибарски съоръжения по брега, пристани и др. „В трите общини има нагласа за инвестиции в тази посока, има проектни идеи, просто чакаме процедурното отваряне на приема”, уточни още Нелко Йорданов. Бюджетът на тази мярка е 1,200 млн.лв. за трите крайморски общини Шабла, Каварна и Балчик. Проектните идеи за всяка от тях ще бъдат в рамките на 400 000 лв.

Другите две мерки, по които имаме готовност, са 1.1 „Диверсификация и нови форми на доход”, които биха били в подкрепа на заетостта в сектора. През миналия програмен период имаше интерес към създаване на услуги и обекти в туризма”, обобщи Йорданов. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е до 146 687 лв.

Третата мярка, която МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик” ще отвори, е свързана с подобряване на условията на труд и здравето на рибарите. Тук се предвиждат инвестиции в съоръжения и дейности за превенция, защита и сигурност в и извън морето.

Прочетена 496 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: (+359) 02 846 43 33
Факс: (+359) 02 846 42 33

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта